Sveriges Radios mångårige medarbetare utrikeskorrespondenten Nils Horner är död. Han sköts av okända gärningsmän på en gata i Afghanistans huvudstad Kabul tidigt i morse.
Nils Horner befann sig i Kabul inför presidentvalet i Afghanistan som hålls nästa månad. Enligt Ekots uppgifter blev Nils Horner skjuten när han stod på en gata i stadsdelen Wazir Akbar Khan i centrala Kabul och intervjuade människor.
Två män kom fram till Horner och en av dem sköt honom i bakhuvudet. Männen ska enligt vittnesuppgifter ha varit klädda i västerländska kläder. Något motiv till dådet är inte känt.
– Vi sörjer en kär och aktad kollega, men det är till Nils familj som våra tankar går till i dag, säger Ekots utrikeskommentator Agneta Ramberg.
– Om någon visste och kunde och var oerhört säkerhetsmedveten så var det Nils, med en enorm erfarenhet att behöva använda de kunskaperna. Han hade också varit i Kabul i Afghanistan många, många gånger förut och visste allt om säkerhetsläget där. Men detta, att plötsligt bli skjuten på öppen gata, det kan ingen skydda sig mot. Det är inte något som någon kunnat räkna med som säkerhetsrisk i Kabul, säger Agneta Ramberg.
Nils Horner jobbade under 90-talet som journalist baserad i New York och dessförinnan i London. Han började arbete som utrikeskorrespondent för Sveriges Radio 2001 och bevakade framför allt Asien och Mellanöstern.
Horner var på plats bland annat när talibanerna föll i Afghanistan 2001, under USA:s intåg i Bagdad 2003, efter tsunamin som drabbade sydöstra Asien 2004 och efter Fukushima-olyckan i Japan 2011.
– Det är en av de värsta dagarna i Sveriges Radios historia, säger Sveriges Radios vd Cilla Benkö.
– Nils var en av våra absolut bästa och mest erfarna korrespondenter och det som har hänt honom i dag är fruktansvärt. Vi gör nu vårt bästa för att sätta oss in i alla detaljer om vad som hänt, säger Benkö.
Wazir Akbar Khan, där Nils Horner blev skjuten, är en välbevakad stadsdel där många internationella organisationer och en del ambassader finns. Platsen är relativt lugn, säger Åke Roge som leder EU:s polisstyrka i Kabul.
– Det är generellt sett hyfsat säkert. Om man nu kan prata om säkert i Kabul, säger Åke Roge.
– Men vi har inte haft några incidenter sedan attacken mot en restaurang i januari, berättar Åke Roge, och syftar på attacken mot en libanesisk restaurang i januari.
I förmiddags hölls en pressträff i Radiohuset i Stockholm, där vd Cilla Benkö och Ekots chef Anne Lagercrantz medverkade.
– Vi vet att det finns riskområden. Kabul är inte ett område som SR i dagsläget inte ska bevaka, säger Benkö.
Hon berättade att Nils Horner varit i Kabul flera gånger per år, och var väl insatt i hur säkerhetsläget såg ut. Men när någon kommer fram och skjuter en i huvudet bakifrån finns inget skydd, konstaterade Benkö.
– Ni som hört Nils i radio, ni som känner Nils, vet att han var en person som ville vara på plats. Det var hans signum. Han älskade det, säger Cilla Benkö.
– Jag kommer från en redaktion i stor sorg. Det är en kär kollega som fattas oss, säger Ekochefen Anne Lagercrantz.
Statsminister Fredrik Reinfeldt kommenterar också Nils Horners död.
– Vi känner Nils Horner som en mycket kunnig, engagerad och väldigt erfaren journalist. Många svenskar har lyssnat till hans röst, en röst som nu släckts, säger Fredrik Reinfeldt.
– Han dök upp i många av de svåra konflikterna som finns i världen, med ambitionen att beskriva, förstå och förmedla hem vad som skedde, säger Fredrik Reinfeldt.
Nils Horner blev 51 år. Ett kondoleansrum finns i anslutning till huvudentrén i Radiohuset i Stockholm. Här kan du dela med dig av dina minnen och tankar efter beskedet.
Ekot
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=5805981