انجمن افغانها در سویدن | په سویدن کی دافغانانو ټولنه | Afghanska Föreningen i Sverige

Blog

Uncategorised

STADGAR FÖR AFGHANSKA FÖRENINGEN I SVERIGE

STADGAR

Afghanska Föreningen i Sverige (AFS)

Organisationsnummer 802018–2823

§ 1 FÖRENINGENS NAMN

Afghanska föreningen i Sverige som även förkortas till AFS. Föreningen har sitt säte i Stockholm och dess verksamhetsområde omfattar hela Sverige. AFS är en demokratisk riksorganisation som är partipolitiskt och religiöst obundet. AFS rättfärdigar demokratiska värderingarna, yttrandefriheten, religiösa och etniska minoriteters rättigheter. AFS jobbar för att få afghaners röst hörd i Sverige och i världen. Det uppnås främst genom att sprida budskap via olika kanaler och att hålla fredliga demonstrationer. Föreningens huvudsakliga verksamhet är riktad för nysvenska med afghanskt påbrå men har stor öppenhet för andra. Föreningen motarbetar all form av rasism.

Föreningens officiella språk är svenska men information kommuniceras ut på samtligs afghanska nationella språk såsom dari-persiska, pashto och uzbekiska.

§ 2 FÖRENINGENS SYFTE

Föreningen är en ideell-organisation vars huvudsyftet är att främja svensk-afghaners utveckling i Sverige samt tillvarata deras intresse nationellt och internationellt.

§ 2.1 Föreningen vill åstadkomma sina syften bland annat genom:

  • att informera och stödja nyanlända afghaner om Sverige, dess lagstiftning, integration och att förebygga segregation i samhället.

  • att hjälpa svensk-afghaner med att utöka sin kunskap om sina rättigheter och skyldigheter som är i enlighet med svenska lagar.

  • AFS arrangerar olika aktiviteter för att bidra med jämställdhet hos svensk-afghaner i hemmet, arbetet och samhället.

  • att verka för föreningsmedlemmarnas gemensamma kulturella och sociala intressen med betoning på integration i Sverige.

  • att möjliggöra samarbete mellan AFS och andra föreningar.

  • att bidra med insamling av donationer och hjälp som kan stödja förbättring av människornas tillvaro i Afghanistan.

  • att arrangera kultur-, samhälls- och fritidsaktiviteter.

  • att samarbeta och leda projekt med olika organisationer, politiska partier och myndigheter i Sverige samt andra EU-länder.

§ 3 MEDLEMSKAP


Medlemskap i AFS beviljas till personer som uppfyller följande villkor:

– Personen ska vara bosatt i Sverige.

– Har fyllt arton år.

– Accepterar och är enig med föreningens stadgar

– Medlemskapet kan upphävas när önskas.

– Om medlemmen i föreningen inte betalar sin medlemsavgift under tre månader avbryts hens medlemskap.

-Avstängda medlemmar ingår inte i mötets beslutsförhet.

§ 4 HEDERSMEDLEM


Till hedersmedlem kan på föreningsstyrelsen förslag utnämnas en person som på ett förtjänstfullt sätt verkat för föreningen. Beslut om utnämning fattas av föreningsstyrelsen.

§ 5 MEDLEMSAVGIFT


Varje medlem i föreningen betalar en årlig medlemsavgift till föreningen. Medlemsavgiftens storlek, redovisningssätt och uppbördstermin fastställs av föreningens årsmöte. Medlemmar, som saknar ekonomisk förmåga att erlägga den fastställda avgiften kan, efter uppvisande av bokslut undantagsvis erhålla annan uppgörelse tillfälligt.

§ 6 MEDLEMSKAPS UPPHÖRANDE


Begäran om utträde ska skickas skriftligen till föreningens styrelse. Styrelsen kan avbryta medlemskapet för en medlem som har handlat mot stadgarna eller ta bort medlemskapet till nästa årsmöte.

§ 7 ÅRSMÖTE


Årsmöte är föreningens högsta beslutande organ. Varje enskild medlem i föreningen
och andra individer har rätt att delta på årsmöte.

  1. Kallelsen skall sändas till medlemmar minst tre månader före årsmötet och ska publiceras i föreningens sociala medier. Kallelsen ska innehålla tid, datum och preliminär dagordning.
  2. Medlemmens anmälan ska ha kommit in till föreningens styrelse senast tio dagar före årsmötet. Rösträtt har medlem som betalat medlemsavgift minst två månader före årsmötet.
  3. Årsmötets handlingarna ska sändas till deltagarna två veckor före årsmötet och innehålla komplett dagordning inklusive verksamhetsberättelse, bokslut, revisionsberättelse, förslag till verksamhetsplan, budget för det kommande verksamhetsåret samt valberedningens förslag. Varje medlem har rätt att lämna motion. Motionen skall vara föreningsstyrelsen tillhanda senast två veckor innan årsmöte.
  4. På årsmötet endast medlemmar som har betalat sin medlemsavgift har rösträtt.

Årsmötets dagordning ska ha minst följande punkter: Upprättande av röstlängd

  1. Fråga om årsmötet utlysts i stadgeenlig ordning

  2. Val av mötesordförande och sekreterare för årsmötet

  3. Godkännande av dagordningen

  4. Mötesordning (hur möte ska gå till)

  5. Senaste klockslag för nominering till styrelsen (de som vill nominera sina kandidater utöver valberedningens förslag)

  6. Val av två justerare, tillika rösträknare, som jämte mötesordföranden justerar årsmötets protokoll

  7. Föreningsstyrelsens verksamhetsberättelse med ekonomiska redovisningar samt revisorernas berättelser

  8. Fastställande av resultat- och balansräkningar

  9. Ansvarsfrihet för föreningsstyrelsen för verksamhetsåret

  10. Motioner

  11. Föreningsstyrelsens förslag

  12. Medlemsavgiften kommande verksamhetsår

  13. Val av styrelse:
    a) Val av ordförande och vice ordförande på två år. Kandidater till föreningsordförandeskapet ska ha arbetat på någon av föreningens avdelningar i minst ett år och ska kunna tala svenska.
    b) Val av 11 ordinarie ledamöter på ett år
    c) Val av två suppleanter på ett år

  14. Val av två ordinarie föreningsrevisorer och deras suppleanter för ett år

  15. Val av valberedning
    a) Fastställande av riktlinjer för valberedningens arbete
    b) Val av valberedningens ordförande (sammankallande) samt två övriga ledamöter

§ 8 EXTRA ÅRSMÖTE


Extra årsmöte hålls när minst en tredjedel av medlemsföreningarna eller minst 51 % av föreningens medlemmar begär det. Föreningsstyrelsen kan med enkel majoritet på eget initiativ kalla till extra årsmöte. Även organisationens revisorer kan kalla till extra årsmöte om de starkt överväger att inte rekommendera ansvarsfrihet för styrelsen.

Om antalet ledamöter som deltar i den första kallelsen till extra årsmöte inte når gränsen (51 %), är styrelsen skyldig att inom två veckor offentliggöra den andra kallelsen att hålla årsmötet, och besluten är giltig om minst 25 av medlemmarna som ska vara närvarande i mötet.

Föreningsstyrelsen skall skicka ut kallelse till medlemmarna senast en månad efter att extra årsmöte har begärts enligt ovan. Medlem ska anmäla sitt deltagande i årsmöte senast 10 dagar innan årsmötet. Extra årsmöte kan endast behandla de frågor som orsakat mötets ankomst. Är det fråga om personval ska nomineringar för att behandlas av valberedningen vara valberedningen tillhanda senast två veckor före det extra årsmötet. Dagordning och övriga handlingar sänds till medlemsföreningarna och dess medlemmarna senast två veckor före det extra årsmötet.

Justerat protokoll ska sändas till medlemsföreningar och dess medlemmar senast tre veckor efter mötet.

§ 9 FÖRENINGSSTYRELSEN


Föreningsstyrelsen består av tretton ordinarie ledamöter valda av årsmöte med två suppleanter. Föreningsstyrelseledamöterna bör väljas med god geografisk spridning.

Ledamöterna består av 1. Ordförande, 2. Vice ordförande 3. Kassör. 4. Sekreterare.

5. Ansvarig för integration. 6. Kvinnors avdelning. 7. Ansvarig för idrott och hälsa.

8. Ansvarig för kulturella och sociala frågor. 9. Projektansvarig 10. Media och IT ansvarig

11. Ansvarig för migration 12. Ansvarig för ungdomar 13. Ansvarig för musik + två suppleanter.

Föreningsstyrelsen är högsta beslutande organ mellan årsmötena och ska


a) genomföra årsmötets beslut
b) verka för föreningsutveckling i enlighet med dess stadgar och årsmötets beslut
c) besluta om budget och verksamhetsplan samt övergripande ansvara för föreningens verksamhet
d) besluta vilka som tecknar föreningens firma

Föreningens firma tecknas av ordförande och kassör. Föreningsstyrelsen utser firmatecknare på sitt första sammanträde efter årsmötet. Vid behov kan föreningsstyrelsen även ge fullmakt åt annan ledamot att teckna föreningens firma i ekonomiska ärenden. Ordföranden bestämmer tid och plats för mötet.

e) Bevarande av föreningens handlingar samt lös och fast egendom. Dessa dokument inkluderar följande material: stadgar, protokoll, fackliga kontrakt, koder för sociala hemsidor, föreningens bankkonto och sigill.

Ordföranden eller sekreteraren skickar kallelsen och dagordning senast en vecka före mötet. Även suppleanterna kallas till styrelsens möten och har rätt att närvara, yttra sig och lägga förslag dock utan rösträtt. Vid en ordinarie ledamots frånvaro träder en suppleant in som ledamot med rösträtt.

Föreningsstyrelsen ska ha minst nio möten om året. Mötet leds av ordföranden eller vice ordföranden. Vid mötet förs protokoll med fokus på viktiga beslut, som justeras av mötets ordförande och en ledamot som styrelsen utser. Föreningsstyrelsen är beslutför när ordföranden eller vice ordföranden och minst sju av röstberättigande ledamöterna är närvarande. Beslut fattas med enkel majoritet. Vid lika röstetal äger ordföranden utslagsröst. Föreningsstyrelsen skall avge skriftlig verksamhetsberättelse till årsmötet. Föreningsstyrelsens ledamöter är solidariskt ansvariga för Förenings förvaltning.

§ 10 VALBEREDNING


Årsmöte
väljer en valberedning bestående av en ordförande (sammankallande) och två ledamöter. Mandattiden är två år. En ledamot väljs vartannat år. Valberedningens uppdrag är att förbereda årsmötets stadgeenliga val med undantag av val till valberedningen.

Vid årsmötet ska valberedningen lämna förslag på ledamöter, föreningsrevisorer och deras suppleanter. Föreslagen kandidat ska ha accepterat nomineringen i förväg. Valberedningen ska ha säkerställt att föreslagen kandidat inte befinner sig i konkurs, har betalningsanmärkning eller annan brottslig bakgrund. Därför ska de lämna in ett belastningsregister.

Ledamot som på årsmötet lämnar föreningsstyrelsen kan inte väljas till valberedningen. Ledamöter i valberedningen kan inte föreslå sig själva. Valberedningen arbetar från det datum den väljs fram till och under nästa ordinarie årsmöte.

Förslag till val av valberedning ska beredas av en valberednings kommitté som utses av årsmötet. Valberednings kommittén ska bestå av två ledamöter, varav minst två som tidigare haft uppdrag i föreningen som ledamot eller suppleant i valberedning, styrelse eller som föreningsrevisor.

§ 12 FÖRENINGS RÄKENSKAPER OCH REVISION


Förening
ens räkenskapsperiod är kalenderåret. Bokslutet, verksamhetsberättelsen, föreningsstyrelsens protokoll samt andra nödvändiga handlingar skall vara revisorerna tillhanda senast sex veckor före ordinarie årsmöte. Revisionsberättelsen skall skickas till ordinarie årsmöte i samband med årsmötes handlingarna och skall överlämnas till föreningsstyrelsen senast en månad före ordinarie årsmöte.

Årsmötet väljer två revisorer och två suppleanter för granskning av föreningsverksamhet. Mandattiden är två år, halva antalet väljs varje år. Revisorerna skall ha tillgång till räkenskaper och övriga handlingar för fullgörande av sitt uppdrag. De skall löpande granska föreningsräkenskaper och föreningsstyrelsens förvaltning samt i övrigt vidta åtgärder som krävs för en betryggande revision. Revisorerna skall i den årliga berättelsen till- eller avstyrka ansvarsfrihet för föreningsstyrelsen.

§ 13 STADGEÄNDRING

Förslaget till ändring av denna stadga kommer att behandlas av föreningens årsmöte eller extra möte. Ändringar kräver 3/4 majoritet på mötet. Om antalet medlemmar som deltar i det första mötet inte når en majoritet på 3/4, är styrelsen skyldighet att inom två veckor tillkännage den andra kallelsen till extra föreningsstämman. För att nästa föreningsstämma ska vara giltig behövs närvarande av minst 25 medlemmar.

§ 14 UPPLÖSNING

Förslag om upplösning av föreningen skall behandlas på två ordinarie föreningsårsmöten i följd med minst sex månaders mellanrum. För beslut om upplösning krävs ¾ majoritet vid båda möten. I det fall föreningen upplöses skall tillgångarna efter avveckling tillfalla sådant ändamål som främjar Afghanska, svenska samt andra kulturers intressen i Sverige enligt föreningsmötets beslut.

Avslutning:

Den första stadgan, som omfattade 7 kapitel och 37 artiklar, godkändes den 5 mars 1994 i föreningens årsmöte och ändringar gjordes i den 3 april 2004 och senare den 15 mars 2008 av årsmötet.

Den 3 januari 2022 tillsatte afghanska föreningen i Sverige en kommission för att ändra stadgarna, den 8 januari 2023, vid ett extra årsmöte med närvaro av mindre än 51 % av medlemmarna, granskades denna stadga och återigen den 5 februari 2023 höll föreningen en till extra årsmöte och stadgarna som omfattar 13 artiklar, färdigställdes och godkändes.

Afghanska Förening i Sverige

.