انجمن افغانها در سویدن | په سویدن کی دافغانانو ټولنه | Afghanska Föreningen i Sverige

Blog

Asylsökande

Wahid Rahimi är tillbaka‏

Wahid Rahimi är tillbaka efter att ha avvisats till Kabul för cirka ett år och tre månader sedan. Han har överlevt i staden tack vare pengar från sina föräldrar, från mig, från två diplomater vid svenska ambassaden i Kabul, samt mindre birdrag från några andra personer

Wahid hari skrivande stund laglig rätt att vistas i Sverige i tre månader. Vad som händer efter det vet vi inte.
 
Under sin vistelse i l har Wahid utstått svår fattigdom, sovit i garage, i butiker, i moskéer och på gatan. När han fått pengar från Sverige har han varit inneboende
hos Kabulbor. Han har fått svälta under vissa perioder, han har frusit när han sovit
på gatan under början av senaste vintern. Wahid har rånats, misshandlats och mordhotats. Han har sökt åtskilliga jobb men aldrig fått något. Han har skiljts från sin släkt, föräldrar, vänner och sin flickvän i Sverige.
 
All information jag fått om Wahids liv kommer dels från honom själv, men även från de svenska diplomater i Kabul som vanligtvis träfat honom varje vecka.
 
Wahid Rahimis återvändande är främst en framgång för honom själv, i andra hand för hans föräldrar. Därutöver är hans återvändande mycket viktigt för de flesta afghaner som riskerar att avvisas till Afghanistan, inklusive nästan alla av mina klienter.
 
Skälet är att det sannolikt inte finns någon som efter att ha avvisats, levt så länge i Kabul. De flesta har rest illegalt till Pakistan och några till Iran kort efter att de avvisats. Wahids vistelse i Kabul och alla de svåra umbäranden han utstått där, gör honom till det bästa levande vittnesmålet om att Kabul inte går att nyttja som internflyktsalternativ utan sociala kontakter.
 
Av den anledningen kommer Wahid att åberopas som vittne i de flesta av mina mål gällande asylsökande afghaner. Wahid är ett av de bästa bevisen jag har och med hans vittnesmål måste trycket öka på Migrationsverket och migrationsdomstolarna att acceptera verkligheten.
 
Jag vill uppmana alla afghaner och i synnerhet mina klienter att följa utvecklingen framöver. Det är nu den bästa chansen att gå vidare i de flesta av mina ärenden finns.

Thabo 'Muso (thabomuso@hotmail.com  

Lämna ett svar