ESLÖV. Efter sju år i Sverige, och efter att ha prisats för sitt arbete med att hjälpa unga flyktingar, riskerar Eslövsbon Mohammad Gulchin att utvisas till Afghanistan. Där fruktar han för sitt liv.
Mohammad Gulchin kom till Sverige 2004 efter plågsamma upplevelser i det krigshärjade hemlandet Afghanistan.
I sju år har han gått och väntat på uppehållstillstånd. Hela tiden har han försökt försörja sig själv och även arbetat ideellt med att hjälpa andra afghanska flyktingungdomar att komma in i det svenska samhället.
Men nyligen fick Mohammad Gulchin det slutliga besked från myndigheterna som han hade hoppats slippa – han nekas uppehållstillstånd och ska utvisas den 6 april.
Ett beslut han inte kan acceptera.
– Det är ett omänskligt beslut. Jag har ju bevisat för Migrationsverket att jag inte kan åka tillbaka. Poliser och krigsherrar i Afghanistan letar efter mig. De har tidigare sagt att det tänker ta livet av mig, säger Mohammad Gulchin som även uppger att han fått motta hot i Sverige för kritiska uttalanden han gjort i västerländska media om den afghanska regimen.
Gustaf Sörnmo är ordförande i den ideella biståndsorganisationen Tamam som i fjor gav Mohamma Gulchin priset ”årets eldsjäl” för hans insatser för flyktingungdomar. Gustaf Sörnmo tycker det är egendomligt att Migrationsverket inte tagit hänsyn till detta engagemang.
– Mohammad har jobbat, betalat skatt, engagerat sig i flera föreningar, byggt upp ett stort nätverk och hjälpt ungdomar. Att inte alls ta hänsyn till det är absurt. Sju år tycks inte betyda någonting, säger Sörnmo.
Föreningen har startat en namninsamling som på kort tid gett 350 underskrifter. Målet är att försöka få Migrationsverket att ändra sig och få dem att väga in anpassningstiden i asylärenden. Annars tvingas Mohammad Gulchin överväga att gå under jorden.
– Jag har ingen annan möjlighet. Jag kan inte åka tillbaka
¤¤¤
Migrationsverket, förvaltningsrätten, kammarrätten och Migrationsöverdomstolen – alla har de gjort bedömningen att Mohammad Gulchin saknar tillräckliga skäl för att få uppehållstillstånd i Sverige.
Bland annat konstateras att lång anpassningstid i sig inte är ett skäl, eftersom den långa tiden är ett resultat av att Gulchin själv fördröjt avvisningsprocessen genom att göra nya ansökningar. Första avslaget kom redan hösten 2004.
”Det kan inte ha varit lagstiftarens mening att vistelsetiden i samband med varje ansökan ska räknas samman, eftersom det skulle kunna uppmuntra till upprepade ansökningar” heter det i ett beslut från Migrationsverket förra året.
http://www.skanskan.se/article/20110312/ESLOV/703119765/1005/-/utvisningshotad-fruktar-for-sitt-liv