انجمن افغانها در سویدن | په سویدن کی دافغانانو ټولنه | Afghanska Föreningen i Sverige

Blog

Asylsökande

Utvisningar till Irak stoppas

Utvisningarna av de 30 irakier som i morgon skulle skickats till Bagdad kommer att stoppas. Det uppger Migrationsverket i kväll.

Bakgrunden är att myndigheten har fått in begäran från Europadomstolen om att utvisningar ska skjutas upp i omkring 150 ärenden bara under tisdagskvällen. Flera av de som skulle suttit på planet finns med bland dessa ärenden.

Som Ekot tidigare berättat har Europadomstolen för mänskliga rättigheter vädjat till Sverige att tills vidare stoppa alla tvångsutvisningar till Irak medan domstolen prövar om utvisningar dit kränker de mänskliga rättigheterna.

– Det som har hänt i kväll är vi har fått in flera begäran om inhibition och vi har fått listor med namn. På de här listorna så var det 19 personer som domstolen begärde att vi skulle inhibera. Men det var tio personer kvar som domstolen efter att de stängt inte skickat någon begäran om, säger Migrationsverkets rättschef Mikael Ribbenvik till Ekot.

– Efter att Europarådets generalsekreterare gått ut och menade att det fanns en uppmaning till Sverige också, vilket det egentligen inte finns, så menar jag att på grund av den oklarhet som uppstått från Europadomstolen och Europarådet så har jag fattat beslutet att inhibera även de kvarvarande tio ärendena för den här flygningen, säger han.

Att planet stoppas innebär dock inte att Migrationsverket har fattat ett generellt beslut om att stoppa alla avvisningar.

Migrationsminister Tobias Billström (M) säger till TT att prövningen måste ske i varje enskilt fall även när det handlar om att skjuta upp ett beslut.

– Att övergå från individuella prövningar till kollektiva prövningar skulle kunna resultera i att samtliga personer i en grupp får avslag eller bifall. Och frågan är hur rättssäkert det skulle vara.

 

 http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=4185263

Lämna ett svar