Många av dem som tvångsutvisats från Sverige till Irak är på flykt igen. P1-programmet Kaliber har undersökt vad som hänt de 45 irakier som utvisades i den första stora massutvisningen till Bagdad i februari 2009.
Kaliber har fått kontakt med 23 av dem som utvisats. Tio av dem är på flykt igen och av dem som är kvar i Irak lever hälften gömda. Detta trots att det i återtagandeavtalet mellan Sverige och Irak står att irakier som återvänder inte ska behöva befara trakasserier, hotelser och förföljelser.
Amera och hennes familj har flytt till Turkiet.
– Vi lever i ovisshet, berättar Amera, vi har ingen framtid här i Turkiet.
Amera, hennes man och de fyra barnen är kristna.
– Det var för farligt för oss att stanna i Irak, säger Amera, så vi flydde redan efter två veckor.
I Migrationsverkets senaste landprofil om Irak står det att ”islamistiska extremister hotar att döda kristna såvida de inte konverterar till islam.”
Ameras familj har hittills fått nej på sin asylansökan i Turkiet.
Kaliber har fått tag i hälften av de irakier som utvisades från Sverige den 12 februari 2009. Tio av dem är på flykt igen. De finns nu i Grekland, Syrien, Turkiet och Sverige.
Sex av de tretton personer som finns i Irak uppger att de lever gömda idag. De beskriver en tillvaro där de knappt ser något dagsljus.
Nazem lever gömd i norra Irak och säger att han inte vågar gå ut. Enligt Nazem hotade personer, inom ett kurdiskt politiskt parti, att döda hans pappa. Pappan och de övriga familjemedlemmar beviljades uppehållstillstånd i Sverige, men inte Nazem.
– Nu är samma hot riktat mot mig, säger Nazem.
– Hotbilden mot mig är allvarlig, säger Nazem, om de får tag i mig så kommer de antingen kidnappa mig eller mörda mig.
Återtagandeavtalet som skrevs mellan Sverige och Irak 2008 är en överenskommelse om hur irakier i Sverige ska kunna återvända till Irak. Där står det att Irak ska se till att irakier utomlands kan ”återvända utan att behöva befara trakasserier, hotelser, förföljelser, diskriminering, åtal eller några andra former av straffåtgärder.”
Darin lever också gömd. Han jobbade åt amerikanerna i Irak, och enligt honom finns hans namn nu på en dödslista som motståndare till den amerikanska invasionen upprättat.
Darin vågar bara gå ut på nätterna, om någon skulle känna igen mig blir jag mördad, säger Darin.
”Flykt betyder inte att de har skyddsbehov”
Många av de som tvångsutvisats från Sverige till Irak är på flykt igen. P1-programmet Kaliber har undersökt vad som hänt de 45 irakier som utvisades i den första stora massutivsningen till Bagdad i februari 2009. Det visar sig att många är på flykt igen och att många lever gömda i Irak. Men migrationsminister Tobias Billström vill avvisa fler.
Många av de som tvångsutvisats från Sverige till Irak är på flykt igen. P1-programmet Kaliber har undersökt vad som hänt de 45 irakier som utvisades i den första stora massutivsningen till Bagdad i februari 2009. Det visar sig att många är på flykt igen och att många lever gömda i Irak. Men migrationsminister Tobias Billström vill avvisa fler. Reporter Louise Andrén Meiton. Ekot 2010-12-05. Lägg till i spelkö Spara som favoritklipp Dela Facebook Twitter Digg Del.icio.us Direkt länk till ljudet Poddradio Öppna i spelaren
”Vi har inte fri invandring utan vi har ett regelverk som anger vad som är tillräckligt behov av skydd för att få uppehållstillstånd i Sverige. De som får nej måste lämna Sverige annars fungerar inte systemet”, säger migrationsminister Tobias Billström intervjuas om att irakier som utvisats från Sverige är på flykt igen. Reporter Louise Andrén Meiton. Ekot 2010-12-05. Lägg till i spelkö Spara som favoritklipp Dela Facebook Twitter Digg Del.icio.us Direkt länk till ljudet Poddradio Öppna i spelaren
Kaliber har fått tag i 23 av de 45 irakier som utvisades från Sverige till Irak den 12 februari 2009. Tio av dem är på flykt igen. De finns nu i Grekland, Syrien, Turkiet och Sverige.
Av de tretton personer som finns i Irak uppger sex att de lever gömda. De beskriver en tillvaro där de knappt ser något dagsljus.
Nazem lever gömd i norra Irak och vågar inte gå ut, säger han. Enligt Nazem hotade personer inom ett kurdiskt politiskt parti att döda hans pappa. Pappan och övriga familjemedlemmar beviljades uppehållstillstånd i Sverige, men inte Nazem. Nu är samma hot riktat mot mig, säger Nazem:
– Hotbilden mot mig är allvarlig, säger Nazem, om de får tag i mig så kommer de antingen kidnappa mig eller mörda mig.
I det återtagandeavtal som skrevs mellan Sverige och Irak 2008 finns en överenskommelse om hur irakier i Sverige ska kunna återvända till Irak. Där står det att Irak ska se till att irakier utomlands kan ”återvända utan att behöva befara trakasserier, hotelser, förföljelser, diskriminering, åtal eller några andra former av straffåtgärder.”
Migrationsminister Tobias Billström anser att Sverige inte har något ansvar för de personer som avvisats. Men håller Irak sin del av avtalet?
– När man har avvisat från Sveriges så är man en irakisk medborgare som alla andra på plats i sitt urpsungsland och då är det upp till den irakiska regeringen att hantera de här frågorna, säger Tobias Billström.
Billström vill i stället betona att många fler återvänder frivilligt till Irak än avvisas mot sin vilja.
Vad gäller framtida avvisningar säger han att processen fungerar bra men att för få avvisas:
— Vi har inte tillräckligt många som återvänder i förhållande till det antalet människor som får nej i asylprocessen och det kommer vi behöva arbeta hårdare med under den här mandatperioden. I första hand för att se till att människor självmant återvänder men om de inte gör det så måste vi ta till tvångsåtgärder.
Darin lever också gömd. Han jobbade åt amerikanarna i Irak, och enligt honom finns hans namn nu på en dödslista som motståndare till den amerikanska invasionen upprättat.
Darin vågar bara gå ut på nätterna, om nån skulle känna igen mig blir jag mördad, säger Darin.
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=4222696