انجمن افغانها در سویدن | په سویدن کی دافغانانو ټولنه | Afghanska Föreningen i Sverige

Blog

Svenska Press

USA benäget att göra upp med talibaner

För att få slut på striderna i Afghanistan kan USA tänka sig att göra upp med talibanerna. Det säger den högste amerikanske befälhavaren i Afghanistan i en intervju i dag. Talibanerna kan till exempel komma att ingå i en kommande regering

 

Det är general Stanley McChrystal som uttalar sig i en lång intervju i dag i tidningen Financial Times. Han säger att en politisk uppgörelse är rätta sättet att avsluta kriget och på frågan om det kan innebära att man bjuder in talibanerna till regeringen säger han att alla politiska krafter kan ha en roll att spela.

Det här är inte det första exemplet men kanske ett av de mer tydliga på att USA kan tänka sig en uppgörelse med talibanerna. Bakom det ligger en växande insikt om att Nato och de allierade knappast kan räkna med att militärt regelrätt besegra sina motståndare.

Tidigare har amerikanska företrädare mest talat om att vinna över talibaner på basplanet och medelnivå men nu verkar det handla om att samtala med toppskiktet.

Att det är Stanley McChrystal som uttalar sig är viktigt. Han är inte en vanlig militär som bara utför politikernas order, utan det är i hög grad han som har utarbetat USA:s hela strategi i Afghanistan.

USA håller just nu på att förstärka sina styrkor från cirka 50 000 soldater för ett år sedan till det dubbla. Tanken är att talibanerna ska försvagas så mycket, att de kan gå med på någon form av fredsuppgörelse.

Även på talibansidan har man sett tecken till att de ändrar strategi. Bland annat ska deras andlige ledare, mullah Omar, ha givit ordet om att de ska försöka minimera förluster i civilbefolkningen. De ska inte heller anfalla flickskolor.

Steget till samtal och än mer till en uppgörelse är dock långt. Just nu tycker sig talibanerna ha vind i seglen militärt sett och det skapar ingen kompromissvilja.

Ett stort frågetecken är också hur befolkningen i norra Afghanistan skulle se på en uppgörelse, som innebar att deras ärkefiender talibanerna hamnade i regeringen.

I dag möts Afghanistans och Pakistans ledare i Turkiet för att diskutera kriget och möjligheterna att förhandla med talibanerna blir en viktig punkt. Pakistans utrikesdepartement säger att det vänt sig till alla nivåer i talibanrörelsen för att driva fram fredssamtal.

Sten Sjöström
sten.sjostrom@sr.se 

Lämna ett svar