انجمن افغانها در سویدن | په سویدن کی دافغانانو ټولنه | Afghanska Föreningen i Sverige

Blog

Svenska Press

Tio års fängelse för Högsby-mordet

I dag kom domen i det uppmärksammade hedersmordet i Högsby för snart sex år sedan där 20-åriga Abbas Rezai blev brutalt mördad. Det föräldrarpar som tidigare friats från misstankar dömdes i dag av Göta Hovrätt till tio års fängelse.

 

 

Åklagaren hade yrkat på livstids fängelse, men hovrättslagman Jan Carrick menar att straffet är hårt.

– Mordet är synnerligen brutalt och är utfört under tortyrliknande förhållanden och straffvärdet motiverar nog i och för sig ett livstidsstraff, men vi förordnar också livstids utvisning för föräldrarna, säger Jan Carrick, hovrättslagman.

– Vi har bedömt att det är ett så pass stort men för dem eftersom de har sina barn här så därför blev det inte det strängaste straffet för mord.

Hovrätten anser att föräldrarna är skyldiga och dömer föräldrarna till 10 års fängelse och utvisning för mord i det här mycket speciella rättsfallet.

Mordet ägde rum i november 2005. Familjens dotter hade ett förhållande med 20-åriga Abbas Rezai. När han kom till familjens lägenhet i Högsby i Småland mördades han med slag, hugg och skållades med olja.

Misstankarna riktades tidigt mot familjen och den då 17-åriga sonen tog ensam på sig skulden och dömdes medan föräldrarna friades.

Men fallet togs efter beslut i Högsta domstolen upp på nytt efter att sonen ändrat sin berättelse och pekat ut föräldrarna.

– De uppgifterna tillsammans med annan bevisning som vi har tagit upp i hovrätten stämmer mycket bättre med övriga utredningen, det har vi märkt under rättegångens gång, säger Jan Carrick.

Under rättegången har föräldrarna nekat och deras advokater har ifrågasatt sonens trovärdighet.

Inte minst med tanke på att hans nya uppgifter kommer i ett skede där han snart avtjänat straffet och ska utvisas till Afganistan.

Men hovrätten menar ändå att hans uppgifter är mycket trovärdiga. Sonen döms nu till sluten ungdomsvård i ett år och fyra månader och han slipper utvisas till Afghanistan.

– Hans uppgifter stämmer så pass bra med övrig bevisning så därför har vi bedömt honom som trovärdig.

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=4587469

Lämna ett svar