Den 20 augusti 2009 hölls presidentval i Afghanistan. Sedan omfattande valfusk tvingat fram ett nyval dröjde det till 20 november innan Hamid Karzai svor presidenteden. Och ännu har han inte fått någon regering godkänd att arbeta med
När president Karzai presenterade sin första ministerlista röstades oväntat 17 av de föreslagna namnen ned av parlamentet. Nu ska de nya ministerförslagen höras av parlamentet, men bedömare i Kabul tror att det kommer att dröja ytterligare minst en vecka innan den nya regeringen kan ta form.
Anders Fänge, platschef för Svenska Afghanistankommittén, har 20 års erfarenhet av Afghanistan och är negativ till att regeringsbildandet tar så lång tid.
– Tiden talar emot Karzai. Kärnfrågan för Afghanistans framtid är att det blir en fungerande stat där regeringen kan erbjuda medborgarna säkerhet och framtidstro. Statens svaghet med korruption och ineffektivitet är just nu talibanernas bästa vapen, säger Anders Fänge på telefon från Kabul.
Den nya ministerlistan innehåller några förändringar. En är att tre kvinnor finns med och det är tre personer med erfarenhet av att samarbeta med internationella organisationer. Karzai har också föreslagit några ministrar från oppositionspartier, vilket gör listan lite mer av en samlingsregering.
Men samtidigt som Karzai ”friar” till Väst genom att föreslå tre kvinnor och ministrar med ett fläckfritt förflutet har han tagit med namn som väcker stark oro. Britterna reagerade exempelvis mycket negativt på att Zarar Moqbel föreslås bli ny minister för narkotikabekämpning. Moqbel har tidigare varit inrikesminister. Men han tvingades avgå efter intensiva rykten om korruption, där Moqbel bland annat sålde ut höga polistjänster.
Att Moqbel skulle tillföra något positivt för att bekämpa ett av landets största problem (Afghanistan står för omkring 90 procent av världens heroinproduktion) anses av bedömare i Kabul som ”rent löjligt”.
– Det är viktigt att få en trovärdig regering, men det är också viktigt att ministerierna kan komma i gång med sitt arbete. Nu råder viss handlingsförlamning i en redan ineffektiv statsapparat, säger Anders Fänge.
Om det råder handlingsförlamning i det afghanska regeringskansliet händer det desto mer i krigets vardag. Under många år har krigsaktiviteterna alltid gått ned under vintern, när bland annat snön gjort det svårare för talibanerna att ta sig fram i otillgänglig terräng. Men i år märks knappast någon skillnad jämfört med sommartid i antalet sammanstötningar. I måndags dödades sex Natosoldater i tre olika incidenter.
En förklaring är att de ökade antalet utländska, framför allt amerikanska, soldater gör att jakten på talibaner blir mer omfattande. Samtidigt får talibanerna fler ”måltavlor” att sikta in sig på. En annan förklaring är att talibanerna i allt högre grad övergått till en taktik med självmordsbombare och vägbomber – vilket inte är så väderberoende – och försöker undvika direkta strider mot sin materiellt överlägsna fiende.
När USA:s president Barack Obama före jul höll sitt tal om hur han såg på det framtida engagemanget i Afghanistan var det inte truppförstärkningar på 30 000 soldater som väckte störst uppmärksamhet i den afghanska huvudstaden. Det var beskedet att USA ska börja tillbakadragandet av sina styrkor om 18 månader.
Då måste Afghanistan i väsentligt högre grad själv garantera säkerheten och stå emot talibanernas framryckningar. Men för det krävs en handlingskraftig regering och det är därför tiden inte talar för president Karzai när han fortfarande väntar på att få sin ministerlista godkänd.
08-13 52 60 08-13 52 60
Fler arti klar
http://www.svd.se/nyheter/utrikes/tiden-talar-emot-karzai_4078705.svd