انجمن افغانها در سویدن | په سویدن کی دافغانانو ټولنه | Afghanska Föreningen i Sverige

Blog

Svenska Press

Sverige lämnar över biståndsansvar

Turkiet tar huvudansvar för biståndet i halva Sveriges nuvarande område i Afghanistan. Turkiet ska leda det civila arbetet i en rivstart med mångdubbelt större resurser än Sverige satt in.

Idag ska Turkiets utrikesminister Ahmet Davutoglu inviga den turkiska etableringen. Den omfattar hela västra halvan av Sveriges ansvarsområde i norra Afghanistan. Det innebär att Turkiet ska samordna det civila biståndet i två av de fattigaste provinserna, vilket kommer att avlasta Sverige.

Sedan 2005 är det Sverige som inom Natos Afghanistanstyrka ansvarat för säkerhet och civil återuppbyggnaden i fyra provinser. Men biståndsarbetet i det av Sverige ledda PRT (Provincial Reconstruction Team) har gått trögt.

I höst kommer Sverige att ha nio civila medarbetare på plats. Det kan jämföras med de 60 civila som ska tjänstgöra i Turkiets PRT. Dessa ska dessutom skyddas av 90 turkiska militärer som kommer att lyda under Natos regionala kommando i norr.

– Vi kommer att ha kvar det odelade ansvaret för säkerheten i de fyra provinserna. Men de civila behoven är omättliga. Det viktiga är att vi har en god koordination med turkarna och det har fungerat väl än så länge, säger svenske översten Gustaf Fahl som leder både PRT och den svensk-finska styrkan på 600 militärer.

Utrikesminister Ahmet Davutoglu ska åka till invigningen av Turkiets PRT i Sherberghan från gårdagens internationella Afghanistan-konferens. Den hölls i huvudstaden Kabul och där deltog även utrikesminister Carl Bildt. Sverige och Turkiet kom i april överens om samarbetet i ett avtal:

– Det nya turkiska bidraget blir ett välkommet tillskott till arbetet med civilt kapacitetsbyggande i regionen. Sådana insatser är helt avgörande för att bygga upp det afghanska samhället och ekonomin, säger Carl Bildt.

Hittills har svenskt bistånd inte nått ut i det mycket stora ansvarsområdet där behoven är enorma.

Det framgick tydligt när SvD besökte de nu aktuella provinserna Jowzjan och Sar-e Pul 2008. Folket var fattigt, skördarna magra och elementär infrastruktur som riktiga vägar saknades. Svenska biståndsprojekt lyste med sin frånvaro. Det var frustrerande för de svenska soldater och officerare som mötte lokalbefolkningens vädjanden – samtidigt som inget bistånd gavs.

Sar-e Pul är en av de fattigaste provinserna i landet, med få biståndsprojekt. Här var befolkningen dessutom avvaktande mot de svenska soldaterna. Så sent som igår var svensk trupp i strid i gränslandet mot Jowzjan.

Även när SvD besökte den bättre lottade grannprovinsen Balkh klagade dess guvernör i skarpa ordalag på uteblivet svenskt bistånd.

– Nu har svenskarna varit här i tre år. Ingen återuppbyggnad sker, det är för lite utveckling. Den svenska regeringen borde ha ett utvecklingsprogram för provinserna, krävde guvernör Ustad Atta Muhammed Noor i oktober 2008.

Vid den tiden gick huvuddelen av svenskt bistånd via Sida till vad centralregeringen i Kabul önskade. Sedan dess har svenska regeringen slagit fast att en fjärdedel av 500 miljoner kronor per år ska gå till de norra provinserna. Men Sida har haft svårt att styra om och få fram personal. Det bidrog till att Sida-chefen Anders Nordström fick sparken av regeringen i maj.

Att ansvar för bistånd och säkerhet delas mellan olika länder har prövats i provinsen Wardak väster om Kabul. Där svarar USA för säkerheten medan Turkiet står för civil återuppbyggnad. Svenska Afghanistankommittén svarar för hela provinsens sjukvård.

– Just turkarna har större acceptans i lokabefolkningen. De är muslimer och deltar inte på samma sätt i kriget som amerikanarna, säger Magnus Forsberg vid Afghanistankommittén i Kabul.

Liksom i Wardak kommer Turkiet i norr att satsa på att utveckla jordbruket, hälsovården, infrastrukturen samt på att utbilda poliser. Turkiet har också egna intressen. Jozwan har delvis turkmensk befolkning och gränsar till Turkmenistan. Storpolitiskt spelar Nato-landet Turkiet en allt större roll i och har initierat toppmöten mellan Afghanistan och Pakistan.

– Långsiktig fred i Afghanistan kan endast skapas med och av de berörda parterna i regionen och här spelar inte minst Turkiet en mycket viktig roll, säger Veronika Wand-Danielsson, Sveriges Nato-ambassadör i Bryssel.

 

Mikael Holmström

08-13 56 36

mikael.holmstrom@svd.se

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/sverige-lamnar-over-bistandsansvar_5018999.svd

Fler artiklar

 

Lämna ett svar