انجمن افغانها در سویدن | په سویدن کی دافغانانو ټولنه | Afghanska Föreningen i Sverige

Blog

Svenska Press

Svenska soldater deltar i storoffensiv

Oroligheterna har ökat i de norra delarna av Afghanistan där de svenska soldaterna har sin camp. Efter en rad attentat de senaste dagarna har säkerheten höjts och nu slår den svenska styrkan tillbaka i en av största offensiverna som ägt rum, Operation Falken. UNT rapporterar på plats Det är 15 grader varmt och grått ute när de sista patrullerna lämnar den svenska campen Northern Lights i norra Afghanistan.

Klockan är halv fyra på eftermiddagen och de flesta soldaterna har lämnat campen för att delta i den stora offensiven i de västra delarna tre timmars bilfärd bort.
– Det här är en av de största operationerna som vi gjort och vi gör den tillsammans med afghansk militär och andra Isaf-styrkor. Det handlar om att skapa säkerhet i området, säger överste Håkan Hedlund som är chef över de svenska styrkorna.
Operationen är redan inledd och nu är det locket på från militären.
– Du får veta mer när vi vet hur det går, vi kan inte prata om en pågående operation.

Det började redan förra torsdagen då en svensk patrull blev beskjuten och en afghansk polis blev dödad i ett planerat bakhåll. Dagen efter överfölls en polisstation i samma område och sedan ägde två sprängattentat rum.
På söndagen skedde det mot provinsguvernören i Aybak då en tolvårig pojke med skottkärra kom släpade med sprängladdningen som sedan exploderade utanför kontoret. I måndags kom nästa attentat då en bilbomb riktades mot en tysk konvoj i grannområdet.
Området har även drabbats av flera raketattacker, mord och kidnappningar.

­Vintern har varit mild och i samband med våren brukar oroligheterna öka vilket man är väl medveten även i det svenska lägret, men den typen av attacker som ägt rum på senare tid har man tidigare varit förskonad från i norr.
– På sikt tror jag på ett lugn när valet närmar sig i augusti. Talibanerna har sagt att de vill vara med i processen och delta i rättvisa val vilket talar för ett lugn. Oroligheterna kan sedan komma efter valet när man vet vilka som är vinnare eller förlorare, säger Håkan Hedlund.

Kvar på campen råder ett lugn. Flaggorna vajar som vanligt på halv stång för de döda ISAF-soldaterna i de södra delarna av landet och värmen sägs komma på allvar till helgen.

Av: Daniel Legue daniel.legue@unt.se
 Kommentera

UNT ensam på plats

UNT var som enda dagstidning med när förstärkningen från Sverige flögs in i Afghanistan. Efter ett första stopp på flygplatsen Marmal, som kontrolleras av tyska styrkor, väntade helikopter den sista biten till Mazar-e Sharif för den luftburna beredskapsplutonen från K 3 i Karlsborg.
– De är otroligt välkomna hit och nu behövs de verkligen när det handlar för oss om att vara ute och synas efter allt som har hänt, säger överste Håkan Hedlund som personligen hälsade alla välkomna till området.
Förstärkningsstyrkan och journalister eskorterades sedan den sista sträckan in på området.
Läget är spänt och de svenska trupperna har höjt säkerhetsnivån betydligt de senaste dagarna på grund av de olika attentaten senaste veckan

Lämna ett svar