Svenska kyrkan och Sveriges kristna råd engagerar sig nu för kristna och andra irakiska minoriteter som ska utvisas från Sverige. Rådet kräver att Migrationsverket ändrar praxis och ser till det skydd som de anser att de religiösa minoriteterna behöver
– Situationen för religiösa minoriteter i Irak har försämrats ytterligare, och vi ser att inom ramen för gällande utlänningsrätt går det att göra en annan bedömning än den som Migrationsverket gör. Vi har sett att man i flera fall i migrationsdomstolar gör en annan bedömning och där man ser de här personernas skyddsskäl.
– Vi vill se att det kommer en styrsignal från Migrationsverkets rättschef kring en ny syn på religiösa minoriteter från Irak och deras skyddsbehov, säger Kristina Hellquist.
Flera svenska kyrkor engagerar sig nu för dem som är rädda för att bli utvisade till Irak, där de utsätts för systematiskt våld och förföljelse, och inte upplever att de kan skyddas av irakiska myndigheter.
Sveriges Kristna råd, med höga företrädare för bland annat Svenska kyrkan, kräver nu att Migrationsverket omedelbart omprövar sin nuvarande syn: att förföljelse på grund av religion inte räcker för att ge de här personerna uppehållstillstånd.
Rådet anser inte att det finns några rättsliga hinder för svenska migrationsdomstolar att ge det asylskälet större tyngd, inte heller i de individuella bedömningarna, något som Migrationsverkets rättschef och migrationsminister Tobias Billström tidigare hävdat.
I Linköpings Domkyrka samlades i går över 150 utvisningshotade irakier och berättade för politiker om sin situation. Jan Johansson är diakon och har arbetat med flyktingar i decennier. Han överväldigades häromveckan när han bjöd in fem utvisningshotade kristna irakier som vädjade om hjälp, och det i stället dök upp 75.
– Jag blev förskräckt och undrade vad jag kunde göra. Det som kom fram då var att ingen ser, ingen lyssnar inge bryr sig, säger han.
Vad är det de här personerna har blivit utsatta för?
– En kvinna berättar när hon blev kidnappad, människor berättar om hur familjemedlemmar har blivit mördade, hur människor har blivit slagna och förnedrade och att de inte kan visa sin etniska tillhörighet därför att de riskerar att utsättas för en förnedrande behandling med risk för liv och lem, och det är bedrövligt.
Susan Ritzén
susan.ritzen@sr.se