انجمن افغانها در سویدن | په سویدن کی دافغانانو ټولنه | Afghanska Föreningen i Sverige

Blog

Asylsökande

Sundsvallsbo tillbaka från Kabul

SUNDSVALL – Intensivt arbete för att få hem afghanske Dadkhoda Lindström till fru och vänner har lönat sig. På söndagseftermiddagen klev han av tåget i Sundsval

Sundsvallsbo tillbaka från Kabul

– vännerna mötte upp på tågstationen

Publicerad 17 maj 2009 – 16:09
Uppdaterad 17 maj 2009 – 18:57

SUNDSVALL – Intensivt arbete för att få hem afghanske Dadkhoda Lindström till fru och vänner har lönat sig. På söndagseftermiddagen klev han av tåget i Sundsvall.

På perrongen stod vännerna. Dadkhoda Lindström reste till Afghanistan i oktober för att efter fem år i Sverige, med fast jobb och svensk fru, på nytt ansöka om uppehållstillstånd.

Enligt reglerna måste ansökan till Migrationsverket göras från hemlandet. Sverige avvisar folk till Kabul, och 23-åringe Dadkhoda Lindström skickades dit. Svenska Afghanistanskommittén och FN:s flyktingorgan gör en helt annan säkerhetsbedömning och har vädjat till Sverige att stoppa avvisningarna. En rad organisationer och privatpersoner har hjälpt Lindström att klara mat och logi i Kabul medan han väntat på Migrationsmyndigheternas besked. Kompisen och landsmannen Amin Khawari Höglin har försökt peppa på telefon och säga att allt kommer att lösa sig:

– ”Du måste kämpa” och så där, säger Amin.
– Trodde du på riktigt att det skulle bli bra?
– Nej, jag var inte alls säker på att han skulle komma hem. Men vi tackar Gud för att han fick komma tillbaka till Sverige, strålar Amin Khawari Höglin.

Svenska Afghanistanskommittén hade sitt årsmöte i Sundsvall på söndagen. En fråga på agendan är de svenska utvsiningarna till Afghanistan. Amin Khawari Höglin är själv i samma sits som Dadkhoda Lindström. Han har fått besked om att han trots fru, två små barn och jobb, ska ut ur landet för att kunna komma tillbaka. Han är orolig och rädd.
– Det är påfrestande för familjen, och särskilt barnen.

Lämna ett svar