انجمن افغانها در سویدن | په سویدن کی دافغانانو ټولنه | Afghanska Föreningen i Sverige

Blog

Svenska Press

Statsministerns hälsning inför Nouruz

Uttalande
Statsrådsberedningen 17 mars 2009
Fredrik Reinfeldt, Statsminister  

Statsministerns hälsning inför Nouruz

Vi befinner oss i en omtumlande tid. Den internationella finanskrisens mörka moln dröjer sig kvar över Europa och världen. Det är i tider som dessa viktigt att ta fasta på de ljuspunkter vi trots allt har och jag tänker då inte minst på den årstidsväxling som nu innebär att vi går mot ljusare tider

Vinterns skuggor jagas nu bort av en ljusare tid på året. Fågelsången hörs äntligen igen samtidigt som träden åter kläs i grönt.
Årstidsväxlingarna står för en viktig kontinuitet för oss människor. Mycket kan förändras i världen omkring oss, men vi kan mitt i dessa förändringar alltid luta oss mot att efter vinter kommer vår.
På samma sätt som vi kan finna trygghet i dessa årets säsonger kan vi också finna trygghet i våra traditioner.
I traditionerna hittar vi vårt ursprung, vår egen identitet och plats. I denna trygghet finner vi modet att hitta nya vägar och ta oss an livets utmaningar med nyfikenhet och optimism. Kanske upptäcker man på vägen något nytt om sig själv, skapar nya traditioner.
Nouruz firas därför vid en väl vald tidpunkt. Det sammanfaller med den tid på året som för många av oss signalerar framtid och utveckling, optimism och hopp. Det är en tid att träffa vänner och familj – människor som betyder mycket och berikar livet.
Ett nyårsfirande är också en tid för eftertanke och reflektion. Tankar kring det gångna året varvas med förväntningar på det nya. Nouruz är en stor högtid, med alla de olika folk som firar det världen över.
Också vårt land Sverige är stort. Kanske inte till folkmängd, men sett till de många kulturer som finns här. Det är något vi ska ta tillvara på. Det är vad som gör Sverige till ett land som vi alla kan älska och känna oss hemma i.
Gott nytt år!
Fredrik Reinfeldt


Lämna ett svar