انجمن افغانها در سویدن | په سویدن کی دافغانانو ټولنه | Afghanska Föreningen i Sverige

Blog

Asylsökande

Sabuni om fruimport: "Tvåårsregeln är otidsenlig"

Oväntat många kvinnor som kommer till Sverige för en relation med en man de knappt känner söker hjälp för att ha blivit utsatta för våld i sina nya relationer visar en utredning som överlämnades till regeringen i dag. Jasmine är en av kvinnorna som har sökt sig till en kvinnojour efter att hennes man slog henne.

– De förstår inte mig. Jag är mycket, mycket ledsen. De säger hela tiden att de ska hjälpa kvinnor. Vaddå hjälpa kvinnor? Varför hjälper de inte mig? säger Jasmine.

Den utredning som överlämnades till regeringen i dag visar att av alla som söker uppehåll på grund av anknytning till en annan person så är 90 procent av dem så kallad snabbanknytning, som till exempel där paret endast haft en kort kontakt i ett annat land eller hittat varandra via internet.

Utredningen visar att berörda myndigheter får besök av flera tusen kvinnor och deras barn som kommer hit via snabbanknytning och utsätts för våld i sina relationer. Utredningen visar också att Jasmines och andra kvinnors situation försvåras av att tvåårsregeln som ger kvinnan tillfälligt uppehållstillstånd, har stora brister.

Jämställdhetsminister Nyamko Sabuni vill behålla tvåårsregeln men vill ändra på hur den används.

– De motivtexterna är otidsenliga, de har inget jämställdhetsperspektiv, de har inget perspektiv när det gäller mänskliga rättigheter och det är inte okej att ha den typen av lagstiftning, säger Sabuni.

– Jag kan inte åka tillbaka. Mina bröder dödar mig. Varför? För att jag bestämde mig för den här killen och hans familj.


Lämna ett svar