De rödgröna partierna vill att de svenska trupperna i Afghanistan ska börja dras tillbaka 2011 och avsluta sitt uppdrag där 2013. De presenterade sin uppgörelse på en pressträff i dag.
De rödgröna partierna vill att de svenska trupperna i Afghanistan ska börja dras tillbaka 2011 och avsluta sitt uppdrag där 2013. De presenterade sin uppgörelse på en pressträff i dag. Miljöpartiets språkrör Peter Eriksson säger att det pågår en ny stategi i Afghanistanfrågan. Reporter: Mats Eriksson/Ekot. 2010-08-27. Lägg till i spelkö Spara som favoritklipp Dela Facebook Twitter Digg Del.icio.us Poddradio Öppna i spelaren
FLER LJUDKLIPP
Hör hela pressträffen med de tre rödgröna partierna om Afghanistan. Medverkande: Mona Sahlin (S), Peter Eriksson (MP), Lars Ohly (V). Ekot/2010-08-27. Lägg till i spelkö Spara som favoritklipp Dela Facebook Twitter Digg Del.icio.us Poddradio Öppna i spelaren
– Det pågår en ny strategi i Afghanistanfrågan. Sverige bör ingå i en sådan ny strategi som innebär att vi successivt ska lämna över säkerhetsfrågorna till Afghanistan. Då kan vi börja ta hem de militära trupperna under 2011 och öka de civila insatserna på andra områden i stället, säger Miljöpartiets språkrör Peter Eriksson.
Miljöpartiet och Socialdemokraterna ville förut börja ta hem de svenska trupperna från Afghanistan 2012 eller ännu senare.
Nu vill de alltså tidigarelägga det efter förhandlingar med Vänsterpartiet som egentligen skulle ha velat dra tillbaka alla soldater 2011.
Ett annat skäl till tidsgränsen är den internationella konferensen om Afghanistan för en månad sedan, som enades om att afghanerna ska ta över ledningen för de militära operationerna successivt och 2014 ha fullt ansvar för hela landet.
Men om de svenska trupperna kan tas hem 2013 beror på utvecklingen i Afghanistan.
– Med det vi vet i dag gör vi den här bedömningen. Men det måste alltid bero på den faktiska utvecklingen på marken. Självklart är de
t så, säger Socialdemokraternas partiledare Mona Sahlin.
En del av de svenska soldaterna utbildar afghanska trupper ute i fält och hamnar ibland i strider.
De rödgröna vill fortsätta med utbildningen också efter 2013, men då ska det ske på annat sätt, oklart hur.
Antalet svenska soldater i Afghanistan kan tillfälligt ökas från 500 till 855 om hotet mot dem skulle öka. Den möjligheten vill de rödgröna behålla.
Men för Vänsterpartiet är det ändå uteslutet att skicka fler soldater dit.
Björklund attackerar rödgrön Afghanistanpolitik
På Folkpartiets valupptakt i dag gick partiledaren Jan Björklund till hårt angrepp mot den rödgröna oppositionens uppgörelse om Afghanistan. Han varnade för att talibanerna kan ta över regeringsmakten igen om de internationella styrkorna snart drar sig tillbaka.
På Folkpartiets valupptakt i dag gick partiledaren Jan Björklund till hårt angrepp mot den rödgröna oppositionens uppgörelse om Afghanistan. Han varnade för att talibanerna kan ta över regeringsmakten igen om de internationella styrkorna snart drar sig tillbaka. Reporter: Karin Runblom/Ekot. 2010-08-27. Lägg till i spelkö Spara som favoritklipp Dela Facebook Twitter Digg Del.icio.us Poddradio Öppna i spelaren
– Vad de rödgröna nu gör är att svika flickor och kvinnor i Afghanistan. De sviker den folkvalda regeringen i Afghanistan. De underkänner bedömningen från den svenska Afghanistankommittén och de sviker Förenta nationerna, sa Jan Björklund i sitt tal.
Det var en självsäker Jan Björklund som i dag hade valupptakt med partifolk i Stockholm, med de egna ministrarna och även EU-kommissionären Cecilia Malmström som dragplåster.
Partiet ska enligt Björklund prioritera tre frågor under resten av valrörelsen. Det är jobben, de äldre och Folkpartiets paradämne: skolan.
Stora samhällsförändringar tar tid, sa Björklund, som manade sina partivänner att vara uthålliga och ihärdiga.
– Ibland upplever man att man tjatar och tjatar och tjatar. När man har upprepat sig själv tillräckligt många gånger för att själv ha tröttnat på allt man säger, ska man ha klart för sig att det ändå bara är ett fåtal som har uppfattat vad vi säger.
Jan Björklund påpekade att alliansen har vinden i ryggen just nu, men trots att de borgerliga partierna har lett över oppositionen i flera av de senaste mätningarna, ligger Folkpartiets egna opinionssiffror på runt sju procent, vilket faktiskt är under valresultatet från 2006.
Men Jan Björklund säger ändå att det är bra siffror.
– Vårt mål är att vi ska överträffa 2006 års resultat och ha ett litet plus på valnatten. Men man ska ha klart för sig att sitta i regering i en tuff lågkonjunktur kostar på.
I går presenterade ni ert gemensamma valmanifest, alliansens valmanifest. Folkpartiet fick inte gehör för kravet på folkomröstning om euron under den här mandatperioden, ni fick inte igenom ert krav på att ta bort värnskatten. Hur stor motgång var det för Folkpartiet?
– Jag hade så klart gärna velat ha igenom båda. Men det är ju så, man ger och tar. Alla partier har fått avstå och alla partier har fått igenom saker, alla partier har fått gå med på saker som man kanske inte hade prioriterat om man hade fått bestämma helt själv, säger folkpartiledaren Jan Björklund
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=3957272