انجمن افغانها در سویدن | په سویدن کی دافغانانو ټولنه | Afghanska Föreningen i Sverige

Blog

Asylsökande

Reza Rezai får stanna i Markaryd


Reza Rezai från Markaryd får lov att stanna i Sverige. Det beslutade migrationsdomstolen i Malmö i måndags. Han får nu ett permanent uppehållstillstånd 

Foto: ARKIVBILD

Reza Rezai får nu stanna i Sverige. Det beslutade migrationsdomstolen i måndags.

Reza Rezai får stanna i Markaryd.

Enligt domstolen råder det en inre väpnad konflikt i hans hemprovins Ghanzi i Afghanistan och det är skälet till att Reza Rezai får stanna. Det är fastställt att han har ett skyddsbehov och domstolen har dessutom tagit hänsyn till att Reza Rezai bara är 19 år samt att han redan bott sex år i Sverige. Om han skulle tvingas resa tillbaka saknar han ett socialt nätverk och vet inte hur man klarar sig som vuxen i Afghanistan.

Reza Rezai jobbar idag på en däckfirma och har genom hela processen fått stöd från vänner, arbetskamrater och politiker.
Han tog emot beskedet direkt från Sveriges Radio efter att de läst hans domslut.
– Äntligen! När de ringde och berättade för mig trodde jag inte att det var sant. Jag fick nästan torka tårarna. Det har varit väldigt jobbigt särskilt de senaste veckorna.
– Jag har drömt om att få ett negativt beslut från domstolen. Sen har även en del av mina vänner fått uppehållstillstånd och då har jag tänkt: Varför inte jag?, säger Reza Rezai.

Bland annat har två riksdagsledamöter, Eva Johnsson (kd) och Lars Gustavsson (kd), engagerat sig i hans ärende. Även kommunalrådet Bengt Germundsson har gett sitt stöd, bland annat när det gäller en prövning om arbetstillstånd.
– Det är häpnadsväckande att polis och åklagare anser sig ha tillräckligt med resurser att lagföra personer som gjort allt man förvänta sig för att göra rätt för sig, sade han i samband med att åtalet ogillades.

I början på denna vecka var han glad när beskedet togs emot.
– Det har varit ett slingrande från statens sida. Nu har de kommit fram till ett förnuftigt och klokt beslut, säger Bengt Germundsson.
– Man kan inte behandla människor hur som helst. Nu får vi hoppas att detta punkt för denna historien som var och varannan människa i Markaryd engagerat sig i, fortsätter han.

Henrik Nordell

Lämna ett svar