انجمن افغانها در سویدن | په سویدن کی دافغانانو ټولنه | Afghanska Föreningen i Sverige

Blog

Asylsökande

Rekordmånga flyktingar i världen

Inte sedan andra världskriget har så många flytt från sina hem, det visar UNHCR:s årliga rapport. Det mesta tyder även på att flyktingarna kommer att bli fler framöver

Publicerat torsdag 19 juni kl 23:52
DELA
Det är ingen uppmuntrande läsning som UNHCR kommer med på Världsflyktingdagen. Inbördeskrigen i Syrien, Irak, Mali, Sudan och andra oroshärdar i världen tvingar allt fler människor att packa det nödvändigaste och ge sig i väg från sina hem.

Den absoluta majoriteten av flyktingarna, mer än 8 av 10, flyr inom sitt eget land eller över gränsen till närmaste grannland. Ofta i väntan på att situationen i hemlandet ska stabiliseras.

Tvärtemot vad många möjligtvis tror så är det förhållandevis få flyktingar som vill och lyckas ta sig till de rikare delarna av världen.

– Det är de fattigaste länderna i världen som tar emot flest flyktingar. En del säger att folk flyr för att de vill ha ett bättre liv, men varför stannar då de flesta inom sina egna gränser i en situation som alla kan se på TV varje dag är oerhört grym och rent av livshotande. Man flyr för att man inte har något val, säger Pia Prytz Phiri, chef för UNHCR:s nordeuropakontor.

Som exempel på hur kriget i Syrien påverkat grannländerna berättar Pia att det i dagsläget går fler syriska än libanesiska barn i skolorna i Libanon. Över en miljon syrier har sökt sig till Libanon för att få skydd.

UNHCR skapades för att ta hand om flyktingarna efter andra världskriget. Tre år skulle det ta, sen skulle organisationen vara klar med sitt arbete och upplösas var tanken. Men riktigt så blev det inte. Aldrig tidigare har UNHCR haft så mycket att göra som idag.

– Världen är mer komplex i dag än den var under det kalla krigets dagar. Det är många flera aktörer på plats, aktörer som inte är så lätta att förhandla med. Men vi har inte råd att inte försöka få fred, att inte göra allt vi kan. Annars så blir världen en mycket farligare plats för oss alla, säger Pia Prytz Phiri.

Jon Thunqvist
jon.thunqvist@sverigesradio.se

 http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=5894690

Lämna ett svar