انجمن افغانها در سویدن | په سویدن کی دافغانانو ټولنه | Afghanska Föreningen i Sverige

Blog

Val i Sverige

Reinfeldts och Sahlins första teveduell

Det blev bitvis hårda ord i söndagens duell i SVT:s Agenda mellan Mona Sahlin och Fredrik Reinfeldt. Skatten för pensionärer och sjukförsäkringen var några av ämnena som diskuterades

Oppositionsledaren Mona Sahlin och statsminister Fredrik Reinfeldt innan söndagens partiledardebatt i SVT:s Agenda i Stockholm. Foto: Maja Suslin/Scanpix.

– Det är jag som har jobbpolitiken och jag fick fram en bra fråga till landets pensionärer om vem som är trovärdigast när det gäller att sänka skatter. Och jag ställde viktiga frågor om sjukförsäkringsförslaget som de tre rödgröna partierna har väckt, sa statsminister Fredrik Reinfeldt till Ekot efter debatten.

Pensionärernas skatter, sjukförsäkringen, skatter och unga väljare var ämnena i söndagens duell i SVT:s agenda mellan Moderaternas Fredrik Reinfeldt och Socialdemokraternas Mona Sahlin. Stundtals skärptes tonen emellan de båda.

Mona Sahlin anklagade regeringen för att ”ha förstört a-kassan” och Fredrik Reinfeldt sa att Mona Sahlin ljugit sig förbi vetskapen om finanskrisen.

Fredrik Reinfeldt gick hårdast åt sin opponent när det gällde sjukförsäkringsreglerna och upprepade frågan om Mona Sahlin kan garantera att ingen kommer att få sänkt ersättning med de rödgröna vid makten, och varför de rödgröna vill ha en gräns vid 58 års ålder för förtidspensionering.

– Är du beredd här ikväll att slå fast att ingen kommer att få samlad lägre ersättning till följd av ert förslag, frågade Reinfeldt under debatten.

Mona Sahlin svarade:

– 58-årsgränsen för förtida pension är ett sätt att visa att det alltid är arbetslinjen som ska vara i första hand. Så länge det finns minsta möjlighet att hjälpa människor tillbaka till arbetslivet så sätter inte vi bara upp en stensäker gräns utan ger rättigheter vid vissa tidpunkter åt individer för att kunna få rehabilitering.

Medan Mona Sahlin säger att regeringen har vänt överskott i ekonomin till underskott så hävdar Fredrik Reinfeldt att de offentliga finanserna är i god ordning. Frågan är vilken bild av Sveriges ekonomi som är den rätta. Fredrik Reinfeldt svarade så här:

– Vi är på väg att föra Sverige genom den svåraste krisen under efterkrigstiden med bättre ordning i de offentliga finanserna än snart sagt varje annat europeiskt land. Om Mona Sahlin har en annan bild så skulle jag vilja se var har hon stöd för det av internationella bedömare och andra som följer svensk ekonomi. Annars blir det bara en svartmålning att tycka illa om Sverige bara för att man är i opposition.

Mona Sahlin sa däremot att regeringens har lånat till skattesänkningar vilket försämrat Sveriges ekonomi:

– Man har skattesänkt bort det överskott som fanns i statens budget. Det gör att jag tycker jag har mer än fog för att säga att han har gjort ett val att låna till skattesänkningar istället för att investera i välfärd eller för att bygga bostäder åt unga eller för att klara jobben så att vår beskrivning av verkligheten bygger ju också på att vi står för två olika syner på hur politiken ska användas, sa Mona Sahlin.

Först ut i duellen var alltså frågan om pensionärernas skatt och där gick statsministern till angrepp på Sahlin och sa att hon vill höja skatten på jobb för att komma upp i samma nivå som skatten på pensioner.

Det förnekade Mona Sahlin, som svarade att lön och pension ska beskattas lika, och först ska pensionsskatten sänkas om de röd-gröna vinner valet. Fredrik Reinfeldt sa att han kan tänka sig att sänka skatten ytterligare för pensionärerna:

– Jag är beredd att göra det både en tredje och fjärde gång och jag är beredd att fråga dem vem de tror är mest trovärdig på att sänka skatter för äldre, är det jag eller är det Mona Sahlin.

Lotta Karlsmark
lotta.karlsmark@sr.se

http://www.sr.se/ekot/artikel.asp?artikel=3393896

Lämna ett svar