انجمن افغانها در سویدن | په سویدن کی دافغانانو ټولنه | Afghanska Föreningen i Sverige

Blog

Svenska Press

Rapport:Morgonsoffan om valet i Afghanistan

SVT Rapport:Morgonsoffan om valet i Afghanistan

Valet är viktigt – men våldet har trappats upp

Kabul är nedlusat med valaffischer inför valet den 20 augusti. Det är porträtt på de olika kandidaterna överallt. Det hålls valmöten, men man kan ju tänka sig att det är lite svårt med det på landsbygden, när det är krig. Det är svårt att hålla valkampanj när folk är rädda för att bli skjutna

Valet i Afghanistan

Det säger Lars Moberg, Rapports korrespondent i Afghanistan, i en sprakig telefonledning från Kabul. Han säger att vanliga afghaner tycker valet är viktigt. De är frustrerade över att allt inte har blivit bättre på fem år, sedan förra valet, att det är så mycket korruption.

– Ska man få någon uträttat på ett statligt kontor är det mycket mutor. Men samtidigt tycker man att den sittande presidenten Hamid Karzai uträttat en hel del när det gäller bland annat utbildning och hälsovård. Många kommer att rösta på honom i brist på alternativ.

Viktigt att valet genomförs
Även omvärlden har höga förväntningar på valet. I förra veckan reste Lars Moberg runt med Carl Bildt i Afghanistan och han säger att Bildt och de andra utländska politikerna är medvetna om att valet inte kommer att bli perfekt, men att det är viktigt att det genomförs.

– Annars vore det ett enormt nederlag för det demokratiska Afghanistan och även för den utländska hjälpen som satts in.

Men det är en hjälp på gott och ont.

– USA:s president Obama skickade till exempel 4 000 marinsoldater för att tillsammans med britterna bekämpa talibanerna i södra Afghanistan, för att försöka skapa bättre förutsättningar inför valet 20 augusti.

Det har blivit blodigt
– Men det som har hänt sen de kom för ungefär en månad sedan är att fler amerikaner och britter dödats sedan 2001. Det har blivit blodigt för utlänningarna och även för afghaner och talibaner.

I morgon ska Lars Moberg försöka ta sig till de svenskar i den internationella FN-styrkan ISAF, som varit inblandad i striderna i Masar-i-Sharif i norra Afghanistan den senaste veckan.

– Vi måste åka och snacka med de svenskar som varit inblandade i beskjutningarna. Det var ju svenskar som dödade tre afghaner. Det börjar ju hetta till och dra ihop sig mer och mer. Utvecklingen i norr har försämrats och det finns en grannprovins där tyska soldater finns och där har säkerhetsläget blivit ännu sämre och många spekulerar i att utvecklingen ska bli likadan i Masar-i-Sharif.

Reser med militären
Så det är inte ofarliga områden att röra sig i. Under resan med Carl Bildt reste han tillsammans med militären och det blir samma sak i morgon, om allt går i lås.

– Våldet har ju trappats upp, det är helt klart och talibanerna har ju svarat med ett antal avancerade självmordsattacker och rena stormningar av statliga byggnader till exempel. Nyss var det sju självmordsbombare på samma gång som försökte inta några byggnader. Och våldet har ju även ökat norra Afghanistan.

– Talibanerna dyker upp i norr, för de går inte gärna in i stora strider med amerikanerna söderut och svarar snarare med självmordsattacker.

Svårt att få in förnödenheter
– Ett annat skäl är att den ökade krigföringen i södra Afghanistan nära Pakistan har gjort det svårare att få in förnödenheter och krigsmaterial den vägen, via Pakistan. Nu har man öppnat nya transportvägar mot Uzbekistan, norrut, så då är det klart att talibanerna försöker stoppa det.

– Vi är rekommenderade att inte på egen hand bege oss utanför Kabul. Här är läget sånt att det är möjligt att jobba, vi känner oss inte hotade. Det är mängder av poliser och militärer med krypskyttar på taken.

Nina Löfgren

Bildt ser lång insats i Afghanistan

Lämna ett svar