انجمن افغانها در سویدن | په سویدن کی دافغانانو ټولنه | Afghanska Föreningen i Sverige

Blog

Asylsökande

"Vellinge borde ta emot flyktingbarnen"

Kommunledningen och boende i moderatstyrda Vellinge i Skåne har protesterat mot att ensamma flyktingbarn ska bo där i väntan på asylprövning. Nu säger migrationsminister Tobias Billström att Vellinge borde ta emot flyktingbarnen

 

Migrationsminister Tobias Billström. Foto: Patrick Sörquist/Scanpix.

– Å ena sidan handlar det om kapaciteten att ta emot. Och där tycker jag naturligtvis att Vellinge har kapacitet att skriva avtal med Migrationsverket. Den andra delen handlar ju om sättet som man formulerar sitt avslag på. Det är ju trista tongångar tycker jag.

Hur då trista?

– Ja, trista tongångar när man säger att man inte har förmåga att ta emot. Det är ju en sak att man kritiserar hur Malmö stad och företaget Attendo har uppträtt i de här frågorna. Jag vill också gärna säga att jag gör en skillnad i det här sammanhanget på Vellinge kommun och enskilda kommunmedborgare. För det är uppenbart när media går ut och intervjuar människor i Vellinge att det finns olika uppfattningar. Det finns de som tycker att det är helt okej att ta emot de här ensamkommande flyktingbarnen. Och det är ju trevligt att höra.

Migrationsminister Tobias Billström syftar på protester från den moderata kommunledningen och Vellingebor mot att ett antal ensamkommande flyktingbarn ska bo tillfälligt i kommunen i väntan på att få sina asylansökningar prövade. Kommunledningen och upprörda Vellingebor känner sig också överkörda av Malmö kommun, som ordnat med utplaceringen.

Det moderata kommunalrådet Lars-Ingvar Ljungman protesterade på kommunens hemsida och skrev att ”det visar på ett sammanbrott för svensk flyktingpolitik” och att det inte kunde vara ett kommunalt problem att ”ta emot denna strida ström av tonårspojkar från oroshärdar i Asien och Afrika”.

Tobias Billström vill inte ha några synpunkter på sin partikamrat, som också är ordförande i länsförbundet i Skåne, men kommenterar det han skrev.

– Jag tycker att det är viktigt att man väljer sina ord och det är ju angeläget att man hittar rätt tonfall. Det tycker jag kanske inte att man har gjort i det här sammanhanget. För det första så är inte det här något sammanbrott för svensk asyl- och migrationspolitik. Däremot så är det helt klart att vi har ett akut läge. Och i den meningen är det ju viktigt att vi tar kritiken och synpunkterna på allvar. Sedan tycker jag också att det är angeläget att man inte spär på rykten eller misstänksamhet mot de här människorna som kommer och söker skydd i Sverige, säger Tobias Billström.

Migrationsministern har länge sagt att fler kommuner borde teckna avtal med Migrationsverket och ta emot ensamkommande flyktingbarn. Han utreder förändringar, som han inte vill redovisa nu.

– Om inte det här systemet fungerar bättre, genom att fler kommuner tecknar avtal och genom att Sveriges kommuner samfällt hjälper till, då kommer det att bli aktuellt att ändra systemet i grunden, säger migrationsminister Tobias Billström.

Inger Arenander
inger.arenander@sr.se

http://www.sr.se/ekot/artikel.asp?artikel=3234712

Lämna ett svar