Resultaten från det afghanska parlamentsvalet i september i år dröjer fortfarande, efter anklagelser om fusk och en rad oegentligheter.

Men det värsta av allt är att demokratiprocessen gått bakåt efter varje val som genomförts sedan 2005, säger en av Europas främsta Afghanistankännare, Martine van Bijlert.
– Det blir allt svårare att komma åt valfusket, som blir allt mer avancerat, och det finns heller ingen myndighet som kan ta sig an problemen, säger Martine van Bijlert.
Mycket av skulden för detta får läggas på västländerna menar den holländska Afghanistananalytikern.
– Problemet var att väst redan på ett allt för tidigt stadium gick ut med budskapet att demokrati hade införts i landet. Genom att blunda för problemen med valfusk redan 2005, gav väst ett felaktigt budskap till det afghanska folket. Det var ett stort misstag, menar van Bijlert.
Förtroendet för väst minskar, för befolkningen ser att olika västaktörer säger en sak men sedan gör något annat. Sedan finns också problemen med att det vuxit fram en ny maktelit i Afghanistan. Förutom gamla krigsherrar finns nu nya mäktiga aktörer – afghanska företagare som förser de utländska militärmakterna med varor och tjänster.
Det är i dag en mäktig grupp som håller sig utanför lagens gränser. I Afghanistan gäller gamla traditioner – man bygger upp allianser. Och den säkraste alliansen man kan bygga i dag är att hålla sig väl med de utländska militärerna. Då får man göra vad man vill, enligt Martine van Bijlert som säger sig bli alltmer pessimistisk när det gäller Afghanistans framtid.
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=4175535