انجمن افغانها در سویدن | په سویدن کی دافغانانو ټولنه | Afghanska Föreningen i Sverige

Blog

Svenska Press

Presidentval hotas av terrorattacker

Idag är det Afghanistans självständighetsdag. För exakt 90 år sedan lämnade den brittiska kolonialmakten landet. I morgon hålls presidentval i landet men valet hotas av terrorattacker

Våldet har dominerat uppmärksamheten kring Afghanistan, och skymt de demokratiska framsteg som skett de senaste åren.

Det finns en stark vilja till öppna politiska diskussioner, säger Svante Kilander, Sveriges ambassadör i Afghanistan.

– Det slog mig när jag kom hit för drygt ett år sedan, att folk var intresserade av att prata politik. De pratade med parlamentariker till exempel. Jag upplevde det inte som pajkastning utan man diskuterade sakfrågor. Det är i alla fall en sida av det politiska livet här, säger Svante Kilander.

Tyvärr är det väl så att det är en helt annan sida av det politiska livet som har skildrats mest de senaste dagarna, också av mig.

Det är våldet och terrorattackerna, det vill säga talibanernas försök att sabotera hela den demokratiska processen. Det har skymt det faktum att valet i morgon är en milstolpe i den politiska utvecklingen i Afghanistan.

Det är första gången som afghanerna själva arrangerar ett presidentval. Det är en av flera milstolpar, säger Svante Kilander; nästa år är det parlamentsval och om fem år ett nytt presidentval.

– Om man ser det här som en del av en något längre process så ingår detta valet i en serie av en demokratiseringsprocess i Afghanistan, säger Svante Kilander.

Den stora frågan nu är om talibanerna ska lyckas skrämma bort väljarna från valurnorna i morgon. Jag frågar Svante Kilander om vad han tror om valdeltagandet.

– Beräknat valdeltagande, man får bara hoppas att det blir så stort som omständigheterna medger, och att man tar det tillfälle som ju ett val ändå innebär, att man tar det tillfället i akt och uttrycker sina synpunkter. För det finns ju många synpunkter som bör komma fram vid ett sådant här tillfälle, en sådan här dag.

I dag har det varit förhållandevis lugnt i Afghanistan. Det beror på att landet firar självständigheten från britterna för 90 år sedan

– Det är ju en nationell helgdag idag, som då är före valdagen och i princip efter valdagen så inleds fastemånaden Ramadan. Det finns förutsättningar för en sekvens av värdighet och ansvarsfullhet också, säger Svante Kilander, Sveriges ambassadör i Afghanistan.

Staffan Sonning
staffan.sonning@sr.se

SR.17:31 | onsdag 19 augusti 2009

Lämna ett svar