انجمن افغانها در سویدن | په سویدن کی دافغانانو ټولنه | Afghanska Föreningen i Sverige

Blog

Integration Svenska Press

Parlamentariker som klipper sitt hår!

Parlamentariker som klipper sitt hår!
(Skillnader mellan kvinnor)
Bryr sig makthavare olika mycket för kvinnors rättigheter beroende på vilket land övergreppen sker, eller regerar de på det som poppar upp på TikTok och andra digitala medier? Är utsatta kvinnor olika värde beroende på sitt hemland?
En Svensk EU parlamentariker klippte av sitt hår i EU-parlamentet i protest och solidaritet med Mahsa Amini, en ung kvinna, som hade gripits av iranska ”moralpolisen”, anklagad för att ha burit sin slöja på fel sätt. Hon dog senare på grund av sina skador. Naturligtvis var det et fruktansvärt brott som bör uppmärksammas. Men samtidigt under samma period mördades 46 flickor i ett attentat i Kabul, Afghanistan där de hade samlats i en skola för att förbereda sig inför högskoleprovet. Ett attentat som var helt riktat för att döda just unga kvinnor som ville studera. Utstuderat kvinnoförtryck.
Sedan Mahsa Aminis död, har protesterna i Iran och omvärlden rasat mot regimen i Iran och ett antal dödsfall har varit som följd i Iran. Det var starkt av omvärlden och specifikt av denna svenska politikern som protesterade för att visa stöd för iranska kvinnor. Sverige säger sig ha en feministisk regering och de bör innebära att svenska politiker visar sin avsky för allt kvinnoförtryck.
Vi alla är verkligen skyldiga att höja rösten för kvinnors rättigheter i världen och se till at utvecklingen går framåt och inte bakåt.
Idag, cirka 15 miljoner kvinnor i Afghanistan under Talibanskt regim har inte rätt till sina grundläggande rättigheter som människa:
⁃ De får inte gå i skolan,
⁃ De får inte jobba och,
⁃ De får inte ens gå ut utan i sällskap av sin närmste manliga familjemedlem. Detta ökande av att allt mer kväva kvinnors mänskliga artigheter i Afghanistans har pågått sedan augusti 2021!
Den svenska EU parlamentariker talade om mod som Irans kvinnor visat under protesterna, hon riktade sig till EU:s utrikeschef, Josep Borrell, och önskade att EU ska ta tydlig ställning för kvinnorna i Iran. Efter sitt tal sa hon att ”Jag är så jävla trött på dessa gubbars mumlande, just när det gäller kvinnors rättigheter. Jag gjorde det för att visa att de iranska kvinnornas röst hörs ända hit”. Frågan är hur kommer det sig att hon inte ens nämner de afghanska kvinnor som blivit mördat i samma period?
Om några kvinnor har mod så har afghanska kvinnor verkligen varit modiga som protesterat dagligen sedan Talibanerna tog över förra året.
Medias bevakning i Afghanistan är inte lika stark som innan men övergreppen är enorma mot kvinnorna som måste uppmärksammas. Det är få svenska politiker som talat för afghanska kvinnor rättigheter men ingen har tagit upp det på̊ stort allvar hittills, inte i Sverige, inte i EU och inte heller i FN. Svenska politiken har inte stöttat afghanska kvinnorna kamp tillräckligt. De har inte gett tydliga sanktioner mot Talibanskt regim eller försökt på något sätt att uppmärksamma omvärlden om de förtryck av 15 miljoner kvinnor och flickor i Afghanistan.
Sverige och hela omvärlden är för tysta och glömt bort Afghanistan!
När den svenska parlamentarikern fick frågan om vad hon fick för reaktion av EU:s utrikeschef, Josep Borrell, uppgav hon att ”Han satt och gapade, bokstavligen.”
Min fråga är varför du och alla andra svenska politiker sitter och är tysta, kanske gapar ni också så fort man pratar om afghanska kvinnors situation i Afghanistan?
Kvinnors mänskliga rättigheter är något som är för viktigt för att bara reparera på så fort de lyft i media. Vi vill se ett mycket starkare avståndstagande från Talibanernas förtryck av kvinnorna i Afghanistan från svenska politiker.

Lämna ett svar