انجمن افغانها در سویدن | په سویدن کی دافغانانو ټولنه | Afghanska Föreningen i Sverige

Blog

Svenska Press

Oro på Livgardet efter dödsskjutningarna

På Livgardet i Kungsängen råder dämpad stämning i dag. Där utbildas nästa styrka som i maj ska avlösa svenskarna som är i Afghanistan nu

Rickard Fristedt är menig soldat, överste Gustaf Fahl ska leda styrkan på plats och Jonas Danielsson är kapten under utbildning för tjänstgöring i Afghanistan. Foto: Elin Göthe/Försvarsmakten.
Rickard Fristedt, Gustaf Fahl och Jonas Danielsson är på väg till Afghanistan. Foto: Elin Göthe/Försvarsmakten.

– Den situation som de var i där kommer jag säkert att vara i flera gånger, säger kapten Jonas Danielsson som utbildas just nu inför tjänstgöringen i Afghanistan.

Hur känns det?

– Oroligt. Det kommer att vara en vardagssituation för mig att vara i den här miljön men jag känner att det är jättesvårt att förhindra eller upptäcka ett sådant här attentat som det verkar vara, säger Jonas Danielsson.

Kapten Jonas Danielsson, 42 år, ska vara samverkansgruppchef för fem soldater i Afghanistan. Han ingår i den svenska Isaf-styrka som i maj ska avlösa den nuvarande.

Utbildningen sker på Livgardet i Kungsängen väster om Stockholm där dagen började med en tyst minut för de två kolleger som dödades i Afghanistan igår, kapten Johan Palmlöv, 28 år, från Sundbyberg och löjtnant Gunnar Andersson, 31 år, från Stockholm samt deras deras lokale tolk, Shabab. I går dödades de i en eldstrid och i morgon flygs de döda svenskarna hem till Sverige.

En undersökningskommission ska skickas från Sverige.

De 520 som ska åka till Afganistan i maj får tre veckors längre utbildning än tidigare styrkor. Något som var bestämt sedan tidigare.

Överste Gustaf Fahl leder nästa svenska styrka.

– Det är ju ett led i den händelseutveckling som vi har sett ända sen i våras med en förstärkt hotbild nere i Afghanistan. Det har lett till att Försvarsmakten har fattat beslut om att vi ska ha ett par veckors längre utbildning. Den utbildningen ska vi lägga på att få ytterligare personlig färdighet i att kunna hantera den här typen av situationer som nu har inträffat, säger överste Gustaf Fahl.

Flera hundra har redan börjat sin träning på Livgardet inför resan i maj och i dag anlände ytterligare 100 personer som under kvällen ska välkomnas och tas om hand. Enligt Livgardets ledning är det ingen i styrkan som tillträder i maj som i dag har sagt att man ångrat sig och inte vill åka. Kapten Jonas Danielsson står fast vid sitt beslut att åka till Afghanistan.

– Beslutet står fast. Men jag har ju tänkt igenom hela situationen ännu en gång. Men jag kommer att åka, säger Jonas Danielsson.

Anna-Karin Ivarsson
anna-karin.ivarsson@sr.se

 http://www.sr.se/ekot/artikel.asp?artikel=3428176

Lämna ett svar