De asylsökande flyktingarna i Boden, Holmsund och Gävle fortsätter med sin hungerstrejk. Nu har Migrationsverket begärt och fått förhandlingshjälp av polisen.
– Polisen har en unik kompetens här i sin förhandlingsorganisation. Den här situationen har pågått länge på vissa orter och vi har allvarliga farhågor för deras hälsa. Vi måste söka nya vägar, säger Mikael Ribbenvik, operativ chef på Migrationsverket.
De flesta av de hungerstrejkande är från Afghanistan. I Boden och Holmsund har deras aktion pågått sedan mitten av april. Några av dem har fått föras till sjukhus.
I Gävle pågår också en hungerstrejk sedan en vecka. Flera av dem har fått avslag på sina asylansökningar och väntar på svar från domstol efter överklaganden. Andra väntar på sina första besked på ansökningarna.
Gemensamt för flyktingarna är att de kräver uppehållstillstånd i Sverige.
– Då är det ju väldigt viktigt att man samlar sin energi och kraft för att fullfölja sin ansökan. I nuläget går ju inte det. Här krävs utredning och intervjuer. Vi måste ha en situation där en person är klar och redig. Det skulle vara oetiskt att hålla en utredning med någon som är påverkad, både psykiskt och fysiskt, säger Mikael Ribbenvik.
Migrationsverket gjorde begäran till Rikspolisstyrelsen igår och idag började förhandlare arbeta i Boden och Gävle. Arbetet i Holmsund beräknades starta imorgon.
Hungerstrejkande flyktingar
13 personer i Boden, sju i Gävle och fem i Holmsund, utanför Umeå, hungerstrejkar. De flesta kommer från Afghanistan.
I Boden och Gävle strejkar personerna utanför Migrationsverkets lokaler, i Holmsund på ett flyktingboende.
Strejken startade i mitten av april i Boden och Holmsund och i början av maj i Gävle.
Flera hungerstrejkande har fått hämtas med ambulans och vårdats på sjukhus.
Det har hållits manifestationer till stöd för flyktingarna i Boden, Gävle och Umeå.
Källa: Lokala medier, Migrationsverket (TT)
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=5531327