انجمن افغانها در سویدن | په سویدن کی دافغانانو ټولنه | Afghanska Föreningen i Sverige

Blog

Val i Sverige

Ohly ändrar sig om rödgrönt samarbete

Vänsterpartiets ledare Lars Ohly tycker att det är viktigt att det rödgröna regeringsalternativet går till val på ett brett politiskt program, som omfattar gemensamma ståndpunkter om arbetslöshet, klimat och välfärdspolitiken

 
Den rödgröna oppositionen. Foto: Tomas Oneborg/Scanpix.

– Jag har insett att många människor ställer krav på att vi som regeringsalternativ kommer med svar i en del frågor som jag kanske trodde att vi skulle kunna gå till val på med partiernas egen politik enbart. Det tror jag inte längre. Jag tror att till exempel välfärdsfrågorna, kampen mot arbetslösheten och klimatkrisen är frågor där man kräver att ett regeringsalternativ i huvudsak redovisar vad man tänker göra. Det innebär också att en regeringsplattform bör omfatta de frågorna och i huvudsak den politik som en regering ska föra, säger Lars Ohly.

Vad är skälet till att du delvis har ändrat uppfattning kring hur bred er gemensamma plattform ska vara?

– Jag har träffat många människor, i synnerhet i fackliga sammanhang där man har ställt krav på att vi möter högeralliansens regering med ett alternativ som ger avgörande svar på viktiga frågor för människor. Jag tror att det är många människor som tycker att det är rimligt och då tycker jag att vi ska uppfylla det, säger Lars Ohly.

Vänsterpartiets kongress har tidigare fattat beslut om att ett rödgrönt gemensamt program skulle begränsas till några punkter.

Lars Ohly sa i dag till riksdagsjournalisterna att han själv gjort fel bedömning. Nu vill han ha ett bredare, mer detaljerat program.

Han tror att det möjligen också kommer att innehålla uppgörelser i utrikes-, säkerhets- och Europapolitiken.

– Redan nu ser vi att alla tre partierna rör sig i en riktning som innebär att det underlättar samarbetet och överenskommelser. Därför blir jag inte förvånad om vi också presenterar överenskommelser i olika frågor som ingen kanske hade förväntat sig innan valet, säger Lars Ohly.

Partistyrelsen fattar beslut om partiets valplattform i helgen och nästa kongress i maj avgör hur det blir.

Partiledaren Lars Ohly sa i dag att det viktigaste i valet inte är framgångar för Vänsterpartiet, utan att det blir regeringsskifte.

Inger Arenander
inger.arenander@sr.se

http://www.sr.se/ekot/artikel.asp?artikel=3180079

Lämna ett svar