GEMENSAM STRATEGI. Ska det bära eller brista? Det är frågan när försvarsministrar från de 43 länder, diskuterar Natos insats i Afghanistan. Fler soldater behövs – men också en övergripande strategi där afghanerna tar större ansvar för sitt land
Foto: AP
Amerikanska soldater före en skottskadad afghan till en helikopter i Helmandprovinsen i södra Afghanistan.
I Bratislava möts idag försvarsministrarna från Nato – men även Sverige och andra länder som bidrar med trupp i Afghanistan deltar. Frågan är hur det afghanska folket efter 30 års krig ska få uppleva fred, säkerhet och utveckling. Även Natos framtid och anseende står på spel eftersom alliansen leder fredsstyrkan Isaf, som angrips allt oftare.
För USA är Afghanistan president Barack Obamas hittills svåraste utrikespolitiska test. USA har flest soldater (totalt 70 000 i regionen) och de största förlusterna (878 döda). Den 27 mars slog Obama fast huvuddragen i en ny strategi. Därefter har USA:s och Natos befälhavare general Stanley McChrystal i Afghanistan analyserat vad som måste göras.
McChrystals rapport är både brett upplagd och kritisk. I en hemlig bilaga begär McChrystal 40 000 fler soldater, men Obama tvekar. Vita Huset håller låg profil innan presidenten bestämt sig, men en högt uppsatt amerikan förklarar presidentens problem:
– Läget nu är allvarligare än i våras. Både talibaner och andra upprorsmän har blivit mycket mer uthålliga och aggressiva. Till det kommer fusket i valen den 20 augusti, som gör det svårare att bygga upp ett trovärdigt afghanskt styre, säger han till SvD och slår fast:
– Förenta staterna kommer inte att vända Afghanistan ryggen. Vi tänker inte låta det falla tillbaka till att bli en fristad för terrorister.
General McChrystals rapport är huvudämnet på Natos försvarsministermöte idag, och ministrarna har fem svåra frågor att ta tag i.1.
1. Fler soldater.
Natos Isaf-styrka har idag 71 400 soldater, varav 38 400 från USA.
– Obama måste nu besluta om att sätta in ytterligare trupper. Alternativen sträcker sig från 10 000 till 60 000 man. Vi hoppas att USA:s försvarsminister Robert Gates på fredag ska ge en fingervisning om vad det blir, säger en Nato-källa till SvD.
Fler USA-soldater ökar pressen på europeiska Natoländer att följa efter. Storbritannien har lovat 500 soldater, medan andra tvekar av politiska eller praktiska skäl enligt en Natotjänsteman:
– Det handlar delvis om bristande beslutsamhet, vilja eller bristande folkligt stöd. Men det tyngsta skälet är att de saknar trupper som är tillräckligt övade, rörliga och självgående.
2. Ändrad taktik.
McChrystal dömer ut att Isaf-styrkornas nuvarande taktik. Flyganfall och pansarfordon har skapat en psykologisk och fysisk distans till de afghaner de ska skydda. Istället vill McCrystal ha en anti-gerillakrigföring (counterinsurgency) där soldaterna kliver ur sina fordon, rör sig bland folket och vinner deras förtroende.
– Detta är i kontroversiellt eftersom flera europeiska Nato-länder säger att Isaf ska skapa stabilitet. Det handlar inte om anti-gerillakrigföring för dem, utan de vill helst ha humanitära förtecken, säger en Natokälla i Bryssel.
En hög amerikansk företrädare understryker allvaret i vägvalet:
– Att kliva ur fordonen ökar risken för förluster. Det kräver i sin tur folkligt stöd hemmavid i USA och i andra länder. Detta är ett mycket allvarligt övervägande, för när vi väl det fattat beslutet måste vi också genomföra det.
3. Afghanisering.
Vägen ut ur Afghanistan för de främmande trupperna är att ge afghanerna resurser att själva hantera sin säkerhet. Samverkan i fält och utbildning måste intensifieras. Målet är hela 400 000 afghaner i uniform år 2011: 260 000 soldater och 160 000 poliser. Det blir dyrt för omvärlden, men kostar mindre än att ha egna fredsstyrkor på plats.
4. Militärt-civilt
Civila insatser och bistånd måste effektiviseras och samordnas med militära insatser – annars misslyckas bägge.
– Det år inte att bedriva återuppbyggnad i Afghanistan utan att det finns ett säkerhetsstöd från soldaterna. Men kan vi inte skapa påtagliga förbättringar för folket i byarna, så kan vi inte heller vidmakthålla de militära operationerna, säger en högt uppsatt amerikan som arbetat i Afghanistan.
5. Ansvarig regering
Afghanistan måste få en regering och myndigheter med kontroll över landet. Men det måste också utkrävas ansvar för korruption och övergrepp. En Natokälla i Bryssel talar om att uppnå 1970-talets nivå i Afghanistan. En regeringskälla i Washington understryker vikten av ”realistiska mål”:
– Det innebär ett fungerande statligt styre med myndigheter som folket respekterar och har förtroende för, så att de inte gör gemensam sak med talibanerna, lokala krigsherrar eller knarkkungar.
Mikael Holmström
08-13 56 36 08-13 56 36