Massakern på FN-personal i norra Afghanistan kommer överraskande för många. Utrikesnyheterna de senaste månaderna har ju helt fokuserat kring uppror i norra Afrika och jordbävning i Japan, utvecklingen i Afghanistan har därför hamnat i skymundan. Men kriget fortsätter med samma intensitet som de senaste åren och därför var det ingen överraskning med ett nytt blodigt våldsdåd i Afghanistan.
Det finns också all anledning att tro att strider och våldsdåd i allt högre utsträckning kommer att ske i norra Afghanistan, där Sverige med omkring 500 soldater och en bas i Mazar-e-Sharif har ansvar för två provinser. Under många år fokuserades striderna till södra och östra landet och det är därför USA det senaste året kraftsamlat där för att bryta ned talibanernas motstånd.
Men den utökade närvaron av amerikanska och övriga Isafsoldater i de av kriget svårast drabbade provinserna har betytt att många militanta talibaner flyttat sin verksamhet norrut, mot bland annat Mazar-e-Sharif. Där är det visserligen inte lika vanligt med talibanvänliga pashtunbyar, men stödet bland civilbefolkningen är tillräckligt starkt för att talibanerna ska känna sig trygga.
Under åren som följde efter 11 september 2001 och den USA-ledda invasionen var det framför allt mot USA som missnöjet riktades. I takt med att antalet civila offer har ökat har missnöjet övergått till hat. Och hatet riktar sig nu i allt högre grad mot alla utländska soldater, det görs ingen skillnad på svenska, finska eller amerikanska soldater. Målsättningen är att driva bort de utländska trupperna och i en del extrema fall alla utlänningar som finns i landet, även hjälparbetare.
Den folkhop som på fredagen gick till attack mot FN-förläggningen skanderade enligt medierapporteringen ”Död åt USA” efter att en amerikansk pastor provokativt bränt en Koran. Men det är typiskt att det också är andra utlänningar som drabbas, och inte heller bara soldater utan civila hjälparbetare.
För att visa sin politiska styrka och självständighet meddelade Afghanistans president Hamid Karzai nyligen att landet själv ska ta över säkerhetsansvaret i sju provinser, bland annat i Mazar-e-Sharif. Men det finns i dag inget som tyder på att afghanerna ska klara den uppgiften. Problemen är för stora, den afghanska polisen och militären alltför fåtalig och outbildad – och speciellt när det gäller polisen alltför korrumperad.
Ett grundproblem är att Afghanistan ännu inte är en fungerande stat där befolkningen erbjuds säkerhet och framtidstro. Korruptionen är omfattande och den byråkratiska ineffektiviteten stor. Fakta som inte gör det lättare för, speciellt i söder, ofta hatade utlänningar. Det finns därför all anledning att befara att rubrikerna om våldsdåd i Afghanistan snart åter står i internationellt fokus.
08-13 52 60 jan.blomgren@svd.se
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/nya-valdsdadet-overraskar-inte_6059577.svd