انجمن افغانها در سویدن | په سویدن کی دافغانانو ټولنه | Afghanska Föreningen i Sverige

Blog

Asylsökande

Ny massutvisning till Afghanistan – Slut upp och protestera!

 Demonstration tisdag 12 november utanför förvaret i Märsta (Maskingatan 4). Samling kl 16.00 vi Märsta pendeltågstation. Slut upp!

Faryana Ashgari från Afghanska föreningen / Asylrörelsen Stockholm beskriver bakgrunden här:

16 afghanska flyktingar, varav flera hungerstrejkade i Boden i våras, sitter just nu i förvar i Märsta för planerad kollektiv utvisning med chartrat plan. Det kan ske någon gång imorgon eller onsdag. Vi vet inte exakt tid, får vi chans att försöka stoppa utvisningen gör vi det.

 

Många av afghanerna har varit i Sverige under flera år, t ex Farid som varit i Sverige i 8 år. Farid har hunnit bilda familj och har aldrig gömt sig. Han har hela tiden bott på den adress som Migrationsverket känt till. Migrationsverket hade helt enkelt glömt bort honom och hans familj, fram tills för fyra månader sen då han började arbeta i en pizzeria för att hålla sig sysselsatt.

Han fastnade i en av Revas civilklädda kontroller, efter ett tips från en annan restaurang och hur mycket han än sa att han inte hade för avsikt att avvika, pga sin familj och sin övertygelse om att han har skäl som motsvarar alla olika krav till att få PUT, så greps han och togs till förvar.

Farid har arbetat som narkotikapolis I Afghanistan och har dokument som visar på hans arbete och kan nämna flera namn från sitt yrkesgrupp som kidnappats, dödats, och försvunnit. Farids fru är kurd från Irak och har inte heller uppehållstillstånd. Migrationsverket vill skicka honom till Afghanistan och henne till Irak, men deras 5-årige son som är född här i Sverige har rätt att stanna.

Farid har i sina försök att ta hand om familjen ringt till irakiska ambassaden och fått svaret att Irak inte tar emot tvångsutvisade. Det är något som inte gäller för Afghanistan som av sitt ekonomiska beroende till EU och Sverige, valt att blunda och vara tyst för tvångutvisningar. Häromdagen hölls det en demonstration av de tvångsutvisade asylsökarna i Afghanistan.

Det är skamligt att Migrationsverket kallt bryter mot FN:s konvention för barns rättigheter samt stadgar om migranters skydd. Att en familj splittras, att människoliv hotas, har blivit en vanligt konsekvens av Migrationsverkets icke rättsäkra verkställdhet.

Just nu sitter Farid i Märsta förvar med andra afghaner som precis som honom ska utvisas efter flera år. Bland dem återfinns hungerstrejkande från Boden. En av dem, Sami, säger att verkställighetsbeslutet drogs tillbaka tillfälligt bara fram tills mediestormen lagt sig och de hungerstrejkande återhämtade sig. Nu sitter de åter i förvar.

Under hungerstrejken hade några av dem i desperation sytt ihop sina läppar. Sami skar av sitt finger för att visa att han helt enkelt inte kan åka tillbaka.
Nu vädjar de om hjälp och vill att deras ärenden ska prövas igen. De är övertygade om att ifall deras ärende öppnas och gås igenom i sak så är de berättigade till permanent uppehållstillstånd.

Asylrörelsen Stockholm‎‏

Lämna ett svar