انجمن افغانها در سویدن | په سویدن کی دافغانانو ټولنه | Afghanska Föreningen i Sverige

Blog

Asylsökande

Norge tvångsavvisar med svensk hjälp

Norge tvingade i helgen 30 irakier att återvända till hemlandet. Justitieminister Knut Storberget (Arbeiderpartiet) aviserar att Sverige och Norge kommer att samarbeta om nya transporter

Elva av de 30 som tvångsavvisades till Bagdad natten mot söndagen var dömda för vålds- eller narkotikabrott i Norge. Totalt 66 poliser följde med på flyget till Bagdad.

Under en presskonferens söndag kväll sade justitieminister Knut Storberget att det framgent blir ”hårdare nypor”. Enligt Storberget befinner sig runt 3 000 personer just nu i Norge utan uppehållstillstånd.

Helgens hemtransport av irakier är den största som norsk polis har genomfört hittills.

Storberget vill samarbeta med svenska myndigheter därför att varje transport kräver samarbete också med irakiska migrationsmyndigheter, som ska ta emot de hemsända när de kommer till Bagdad.

– Transporten den här helgen gick problemfritt och lugnt både i Norge och i Bagdad, men polisens gjorde på förhand bedömningen att det behövdes 66 poliser av säkerhetsskäl, sade Ingrid Wirum, chef för norska polisens utlänningsenhet.

Irakierna hör hemma på platser i både norr och söder förutom i Bagdadområdet. Norge ingick avtal om transporterna med Irak i maj i år.

Wirum räknar med att 4 200 personer som inte fått uppehållstillstånd i Norge kommer att skickas hem i år. Då har hon också räknat med personer som återvänder frivilligt. För nästa år anger hon antalet till 4 900.

Justitieminister Storberget sade på presskonferensen att Norges regering vill föra en ”sträng och rättvis” asylpolitik.

– Vi hoppas att personer med utreseplikt ska åka frivilligt och stimulerar till att så många som möjligt ska välja det alternativet.

Han sade samtidigt att nattens transport visar att de som inte reser frivilligt kommer att tvingas. Storberget bekräftade att transporten var avsedd att bli en viktig signal om regeringens handlingskraft.

Charterflygningen kostade i runda tal en miljon norska kronor.

I Sverige fick 2008 mellan 30 och 35 procent av de asylsökande från Irak stanna, mot närmare 90 procent när kriget där var som intensivast. I år har Sverige skärpt sin bedömning av vilka som ska anses ha asylskäl.

Oslo TT-NTB

Lämna ett svar