انجمن افغانها در سویدن | په سویدن کی دافغانانو ټولنه | Afghanska Föreningen i Sverige

Blog

Asylsökande

Ministrar KU-anmäls efter Wiki-läcka

Nya läckor från Wikileaks har vållat politisk debatt i Sverige och lett till att två ministrar kommer att KU-anmälas. Det handlar om vad utrikesminister Carl Bildt och migrationsminister Tobias Billström ska ha sagt till den amerikanska ambassadören i Bagdad 2007, på ett möte som handlade om invandringen av irakier till Sverige.

 

 

 

 

Ekot har läst det fyra sidor långa dokumentet från Wikileaks som Svenska Dagbladet berättade om i morse, om det möte som de två svenska ministrarna ska ha hållit med bland andra den amerikanska ambassadören Crocker.

Uppgifterna kommer från en amerikansk ambassadrapport och läckt ut via Wikileaks.

På mötet ska Carl Bildt på olika sätt ha betonat vikten av att irakier som inte har rätt att stanna i Sverige måste tas emot av Irak, annars skulle invandringen av irakier bli så stor att den blir ohanterlig för Sverige.

Carl Bildt och Tobias Billström ska också ha sagt att många av de irakier som har flytt till Sverige i hög utsträckning är fattiga och lågutbildade och därmed extra svåra att assimilera i Sverige.

Enligt Wikileaksdokumentet påstod Bildt och Billström också att det höjdes röster inom den svenska opinionen om en hårdare migrationspolitik till följd av flera uppmärksammade hedersmord.

De här påståendena har inte gått att få bekräftade, och ingen i regeringen vill kommentera dem, men det har ändå fått flera politiker att reagera

 

– Jag tycker att det är anmärkningsvärt och faktiskt pinsamt att Carl Bildt och Tobias Billström blandar ihop internationell asylrätt med egna fördomar och föreställningar om irakiska asylsökande. Sverige måste internationellt alltid vara på asylrättens sida, säger socialdemokraten Tomas Eneroth.

Även Miljöpartiets Bodil Ceballos reagerar och tänker nu anmäla de båda ministrarna till riksdagens konstitutionsutskott. Hon är kritisk till en annan uppgift i dokumentet.

Det handlar om att Carl Bildt för att öppna en svensk ambassad i Bagdad ska ha ställt som villkor att den irakiska regeringen upprättade ett avtal med Sverige om att ta emot irakier som inte får stanna i Sverige.

– För det är inte acceptabelt att man villkorar ett öppnande av en ambassad, med att landet ifråga ska skriva under ett återtagandeavtal. Ambassader ska vi ha i länder där vi behöver dem, och man ska inte ställa villkor till det andra landet på det sättet.

Hur säker är du på att de här dokumenten stämmer? Uppgifterna kommer ju från amerikansk personal, vad de har upplevt sig ha hört från svenska ministrar.

– Jag kan bara säga att jag inte är förvånad över att de har uttalat sig på det här sättet. Jag tycker också att det är märkligt att de amerikanska diplomaterna skulle hitta på någonting sådant här, säger Bodil Ceballos, Miljöpartiet.

Varken Carl Bildt eller Tobias Billström vill kommentera de här uppgifterna.

– Det går inte för mig att kommentera Wikileaksdokumenten eftersom det är tredjepartsuppteckningar och regeringen har redan från början när Wikileaksdokumenten började presenteras varit tydlig med att sådana uppgifter kommenterar vi inte och det gäller i det här fallet också, säger Tobias Billström.

– När det gäller en eventuell KU-anmälan så kommer jag att kommentera den när jag ser den men den har ännu inte presenterats för mig, säger migrationsminister Tobias Billström

 

”Pinsamt att blanda ihop internationell asylrätt med egna fördomar”


 

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=4305547

Lämna ett svar