انجمن افغانها در سویدن | په سویدن کی دافغانانو ټولنه | Afghanska Föreningen i Sverige

Blog

Asylsökande

Migrationsverket vill skärpa lag för unga gravida

Migrationsverket misstänker att det ibland ligger tvångsäktenskap bakom när gravida tonårsflickor söker uppehållstillstånd i Sverige, och nu vill de ändra lagen.

 

 

– Det rör sig om misstankar om att ett äktenskap inte ingås frivilligt, säger Jonas Lindgren som är verksamhetschef på Migrationsverket.

 

– Men det är väldigt svårt att få konkreta bevis så att mörkertalet är säkert ganska stort. Det är ju också graviditeter man kan tro har kommit till för att stärka möjligheter att få bifall på en ansökan.

 

Omyndiga personer kan normalt sett inte få uppehållstillstånd i Sverige med anledning av att personen är gift med någon som bor i Sverige.

 

– Det är lättare för en minderårig kvinna att få uppehållstillstånd i Sverige om det finns ett gemensamt barn eller om kvinnan är gravid. Med det upplägget ser vi en fara att man gagnas av att göra sin blivande fru eller sin nyblivna hustru gravid om man vill stanna i Sverige.

 

Migrationsverket vill nu skärpa lagstiftningen.

 

– Lagen i dag ger oss ganska få möjligheter att skydda de här kvinnorna, för att även om vi misstänker att det är ett tvångsäktenskap vi ser framför oss så ska vi bevilja båda parter uppehållstillstånd.

 

Men är det bara ett sätt att kunna säga nej till den som söker sig till Sverige?

 

– Tanken som vi har är inte att man ska säga nej till den ena eller ja till den andra, utan det handlar om att bättre tillgodose kvinnans rätt till skydd, säger Jonas Lindgren vid Migrationsverket.

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=4725467

 

Lämna ett svar