انجمن افغانها در سویدن | په سویدن کی دافغانانو ټولنه | Afghanska Föreningen i Sverige

Blog

Asylsökande

Migrationsverket vädjar om hjälp för flyktingbarn

Återigen väntar flera hundra ensamkommande flyktingbarn på en kommun att bo i. Migrationsverket har nu vänt sig till landets landshövdingar för att få hjälp med att förmå kommunerna att öppna sina dörrar.

 

”Vi måste hjälpas åt”Migrationsverket vädjar om hjälp till flyktingbarn (2:01)
Återigen väntar flera hundra ensamkommande flyktingbarn på en kommun att bo i. Migrationsverket har nu vänt sig till landets landshövdingar för att få hjälp med att förmå kommunerna att öppna sina dörrar. Ivan Garcia/Ekot. 2010-10-21.
Lägg till i spelkö Spara som favoritklipp Dela Facebook Twitter Digg Del.icio.us Poddradio Öppna i spelaren
Billström: ”Viktigt att inte lagstiftningen kommer i första rummet”Tobias Billström om ensamkommande flyktingbarn (0:50)
Återigen väntar flera hundra ensamkommande flyktingbarn på en kommun att bo i. Migrationsverket har nu vänt sig till landets landshövdingar för att få hjälp med att förmå kommunerna att öppna sina dörrar. Migrationsminister Tobias Billström sa för ett år sedan att han kan tänka sig att överväga en lag som tvingar kommunerna att ta emot flyktingbarn, men idag är han inte lika säker. Ivan Garcia/Ekot. 2010-10-21.
Lägg till i spelkö Spara som favoritklipp Dela Facebook Twitter Digg Del.icio.us Poddradio Öppna i spelaren

Och de landshövdingar Ekot talat med lovar att ställa upp, som Göran Tunhammar i Skåne.

– Jag har ju inte några formella maktmedel här, utan det jag kan göra är att göra allt för att övertyga kommunerna och kommunledningarna om att vi måste hjälpas åt, säger han.

Cirka 120 av landets 290 kommuner har inget avtal med Migrationsverket om att ta mot ensamkommande flyktingbarn. Och just nu väntar cirka 500 barn på att få placering, så att deras asylärenden kan behandlas.

I ett brev till landets landshövdingar förklarar Migrationsverket, Rädda Barnen och Barnombudsmannen att läget är ansträngt.

I Skåne har bara 16 av 33 kommuner avtal med Migrationsverket. Landshövdingen Göran Tunhammar tycker att det är klent.

– Vi vill ju naturligtvis helst att alla kommuner ska teckna avtal, säger han.

Har du någon förståelse för att det finns kommuner som ändå inte är villiga att ta emot ensamkommande flyktingbarn?

– Jag tror att alla kan göra någonting, säger Göran Tunhammar.

Även Lars Bäckström, landshövding i Västra Götaland, där mindre än hälften av kommunerna tar emot ensamma flyktingbarn, lovar att hörsamma myndigheternas rop på hjälp.

– Vi gör detta kontinuerligt och regeringen har nyligen beslutat att ge oss ett formellt uppdrag att föra diskussioner och förhandlingar med Sveriges kommuner om ensamkommande flyktingar.

När läget var akut förra året hotade migrationsminister Tobias Billström med en tvingande lagstiftning. Men Skånes Göran Tunhammar tycker inte det vore rätt väg att gå.

– Grundprincipen är ju att det blir bättre om man kan nå frivilliga överenskommelser, säger han.

Håkan Sörman, vd på Sveriges kommuner och landsting, är också emot lagstiftning. Läget är mycket bättre idag än för bara ett halvår sen, säger han.

– Om vi jämför med läget före sommaren så har antalet kommuner och antalet platser fördubblats, så det händer väldigt mycket i vår bild. Det innebär att man gör det här i en väldigt snabb takt.

Så varför behövs landshövdingarna då?

– Det kan vara
en ganska bra lösning att man har någon som också har kontakter med de olika kommunerna, säger Håkan Sörman, vd på Sveriges kommuner och landsting.

Migrationsminister Tobias Billström sa alltså för ett år sedan att han kan tänka sig att överväga en lag som tvingar kommunerna att ta emot flyktingbarn. Men idag är han inte lika säker. Migrationsminister Tobias Billström. Foto: Henrik Montgomery/Scanpix Migrationsminister Tobias Billström.

– Jag tycker att det är viktigt att inte lagstiftningen kommer i första rummet, för det kommer aldrig att lösa problemen på kort sikt, och det är på kort sikt vi måste arbeta. De här barnen sitter just nu fast i transitboenden runtom i Sverige.

Så det blir ingen lagstiftning i framtiden heller?

– Lagstiftning kommer inte att inträffa inom den närmsta tiden, det kan jag lugnt konstatera, för om vi skulle slå in på den vägen skulle vi få en politisk debatt som skulle vara komplex och som skulle handla om kommunalt självstyre och massa andra perifera frågor som kanske drar intresset från att kommunerna tecknar avtal med Migrationsverket.

Varför tog du upp frågan förra året då?

– Jag tar alltid upp de här frågorna, det kan vara aktuellt på längre sikt. Men det är ju inte den frågan som här och nu löser problemet med akut platsbrist, det löses bara genom att fler kommuner tecknar avtal med Migrationsverket, säger Tobias Billström.

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=4119829

Lämna ett svar