انجمن افغانها در سویدن | په سویدن کی دافغانانو ټولنه | Afghanska Föreningen i Sverige

Blog

Asylsökande

Migrationsverket gör få utredningar om tortyr

Trots att uppemot hälften av alla asylsökande uppger att de utsatts för tortyr så görs det enligt Röda Korset väldigt få medicinska utredningar på Migrationsverket.

 

 

Förra året fälldes Sverige i Europadomstolen för att inte ha gjort en ordentlig medicinsk utredning och Alexandra Segenstedt som är jurist på Röda korset tycker att det borde ha fått Migrationsverket att ändra sina rutiner.

 

– Vi ser att personer som utsatts för tortyr får trovärdigheten ifrågasatt och då borde man ha gjort en ordentlig tortyrskadeutredning så att det görs en korrekt medicinsk bedömning 

 

Många asylsökande har utsatts för tortyr. Nahid Hammerholm berättade i programmet Tendens om sin tid i ett iranskt fängelse och den grova misshandel hon utsattes för där. Bland annat fick hon sina tånaglar utdragna.

 

– Vid varje nagel jag kände nu jag dör, ”Jag kan inte klara den här smärtan”. Smärtan är inte bara fysisk utan psykisk. Du känner dig helt ensam och hopplös.

 

Förra året fälldes Sverige av Europadomstolen. Migrationsverket ansåg att det inte var tillräckligt säkert att personen torterats och avslog ärendet. Men Europadomstolen ansåg att det borde ha gjorts en grundlig medicinsk utredning.

 

Enligt Alexandra Segenstedt på Röda korset visar domen att Migrationsverket har skyldighet att utreda vid tvivel om tortyr.

 

– Europadomstolen var ju tydlig med att bevisbördan faller över och vi ser ju inte att det har skett någon förändring efter detta domslut vilket är olyckligt.

 

Men Mikael Ribbenvik, rättschef på Migrationsverket tycker att det görs tillräckligt många utredningar och att inte att domen går att generalisera.

 

– Nej, vi har många experter som titta på domen som menar att man inte kan dra sådana långtgående slutsatser.

 

Under hösten kommer den svenska Migrationsöverdomstolen att ta upp ett nytt fall som kan få betydelse för praxis.

 

Nahid Hammerholm har fått behandling i Sverige och känner inte längre hat.

 

– De kan inte tvinga mig att bli som dem. Jag är en god kvinna med massa dåliga erfarenheter men värdighet också.

 

 

Lämna ett svar