انجمن افغانها در سویدن | په سویدن کی دافغانانو ټولنه | Afghanska Föreningen i Sverige

Blog

Asylsökande

Migrationsverket avvisar misstankar om infiltratörer

Publicerat 2009-05-23 06:49

Polisen misstänker att Migrationsverkets förvar i Kållered infiltrerats av vänsteraktivister som aktivt motarbetar arbetet med att avvisa flyktingar som fått asylavslag. Bland annat misstänks de underlätta rymningar. Anklagelserna avvisas bestämt av Migrationsverket

– Oerhört grovt, en kränkning av alla i personalen, säger Paul Fogelberg, chef för en av de två förvarsenheterna vid Sagåsen i Kållered.

Dan Eliasson, generaldirektör för Migrationsverket, är ”för att uttrycka det försiktigt” mycket upprörd:

– För det första: den här typen av samtal för man inte i medierna. För det andra: vi har gjort interna utredningar vid varje rymning och vi hittar inte något skäl att misstänka vår personal. För det tredje: om det skulle pågå en förundersökning mot vår personal bryter man flagrant mot sekretessen. Och för det fjärde: om det inte pågår någon förundersökning ska man inte under några som helst omständigheter misstänkliggöra någon på grund av dennes åsikter, säger Dan Eliasson som själv varit biträdande Säpochef i ett halvår.

Paul Fogelberg, som hittills bara fått antydningar från polisens sida, förvånas av polisens anklagelser i medierna. Enligt polisen har det varit cirka 50 rymningar från Sag­åsen det senaste året, och ofta möts polisen av demonstranter vid avvisningar:

– Hur i helskotta får de reda på att någon ska avvisas när bara vi och personalen på förvaret känner till det? undrar Hans Lippens, chef för Gränspolisen i Västra Götaland.

– Vid flera rymningar har det också varit enkelt för de intagna att ta sig ut. Och om åtta går ut på rastgården, och bara sju kommer tillbaka borde man omedelbart börja leta, säger Hans Lippens.

Att personalen skulle informera demonstranterna avvisas av Paul Fogelberg:

– Visst läcker det. Men inte från personalen, det vore tjänstefel. De förvarstagna är inte misstänkta eller dömda. De har fri tillgång till telefon och internet och kan ta kontakt med vem de vill, säger han.

Misstron mellan polisen och Migrationsverket kulminerade i februari när polisen möttes av cirka 100 demonstranter då en grupp irakier skulle avvisas till Bagdad. Och samma månad, efter en misslyckad avvisning, när polisen skulle göra ett nytt försök och kom på oanmält besök för att hämta en person, släpptes polisen inte in i lokalerna förrän man hotat med att slå sig in.

Enligt Dan Eliasson finns det flera ärenden där Migrationsverket anser att polisen inte följt de överenskommelser man har.

– Och i Bagdadfallet har jag direkt till rikspolischefen Bengt Svensson lämnat en anmälan, eftersom polisen enligt vår personal använde övervåld. Men i grund och botten fungerar samarbetet med polisen utmärkt, med undantag för i Västra Götaland. Det är uppenbart att vår personal och polisen där behöver sitta ned och diskutera igenom det här, säger Dan Eliasson.

Hans Lippens betonar att han inte säkert vet att det finns personer knutna till vänsterextrema organisationer vid förvaret, men att både den vanliga polisen och Säkerhetspolisen har fått tips om det, och att en person dömd i samband med Göteborgskravallerna 2001 arbetar på Sagåsenförvaret.

Enligt Göteborgs-Posten handlar det om personer knutna till Antifascistisk aktion, Afa, och Revolutionära fronten.

Ingen är dock delgiven misstanke och ingen förundersökning pågår. Säkerhetspolisen säger att man inte bedriver någon egen utredning utan bara bistår med underrättelser.
DN har talat med flera som suttit i förvar på Sagåsen och deras juridiska ombud. Enligt flera av dem är stämningen bland de förvars­tagna dålig, mycket på grund av att många suttit där länge.

Claes Kennedy Nordqvist har varit juridiskt ombud för flera förvars­tagna. Han anser att Migrationsverket och polisen är för snabba med att låsa in folk inför en avvisning:

– Jag förstår att det kan ta tid att få fram passhandlingar, men att låta folk sitta i fyra till sex månader är på tok för lång tid. Många har visserligen sagt att de inte vill åka tillbaka. Men trots att de bor på de adresser de uppgivit kommer ändå polisen och tar dem till förvaret.

Lämna ett svar