انجمن افغانها در سویدن | په سویدن کی دافغانانو ټولنه | Afghanska Föreningen i Sverige

Blog

Asylsökande

Migrationsministern: Dagens asylinvandring inte hållbar

Publicerad 2013-02-01 18:55 DN

Moderaterna vill minska invandringen till Sverige. Hur det ska gå till är en av huvudfrågorna för den arbetsgrupp som ska utforma partiets integrations- och migrationspolitik inför den kommande valrörelsen.

Migrationsminister Tobias Billström, som leder gruppen, menar att ”volymen” måste sänkas för såväl den höga asylinvandringen som anhöriginvandringen.

Moderaterna har alltid velat ställa högre krav på egen försörjning för den som får ta hit anhöriga. När det nuvarande försörjningskravet infördes, backade M för att nå en överenskommelse inom regeringen. Nu lyfter M kravet på nytt

– Dagens försörjningskrav har ingen effekt. Det gäller för mindre än en procent. Idag kommer anhöriga hit till hushåll där den enda inkomsten är ett försörjningsstöd från kommunen. Är det rimligt?, säger Billström.

Moderaterna understryker att asylpolitiken ska vara fortsatt human och rättsäker. Samtidigt vill migrationsministern nu sänka, som han säger, de höga volymerna även för asylinvandringen.

Hur ska det gå till?

– Det är det vi ska titta på. Idag är Sverige ett av de länder som tar emot flest asylsökande inom EU. Det är inte hållbart.

En färsk genomgång i tidningen Dagens Samhälle visade att var tredje moderat kommunstyrelseordförande anser att Sverige borde ta emot färre flyktingar.

Det finns en enorm klyfta mellan kommunpolitiker och riksdagspolitiker i alla partier. Gemensamt för de kritiska kommunpolitikerna är att de menar att staten bör ta ett större ansvar för kostnaderna.

Inom M hör Växjös kommunalråd Bo Frank till de argaste kritikerna av regeringen. Att skärpa försörjningskravet borde tilltala honom eftersom Växjö är en av de kommuner som just har en stor anhöriginvandring.

Men Bo Frank är kritisk.

– De kommunalråd som partistyrelsen har valt ut till arbetsgruppen hör inte till dem som har störst erfarenhet av ett stort mottagande. Det är anmärkningsvärt, säger han till DN.

Undersökningar har visat att allt fler väljare rankar invandringspolitiken som en viktig fråga. SD lockar väljare och samtidigt växer kritiken från partiets egna kommunalpolitiker.

Partisekreteraren Kent Persson säger:

– Vi måste ha en politik som svar på den oro människor känner. Men vi håller fast vid att öppenhet gynnar Sverige.

http://www.dn.se/nyheter/sverige/df

Lämna ett svar