Sverige ska inte skicka tillbaka fem asylsökande till Grekland, trots att EU:s regler säger att deras ansökan ska provas där.
– Bristerna i den grekiska hanteringen av asylärenden är så stora att de sökande riskerar att inte få en rättvis bedömning, säger Martin Altenhammar som är rådman på migrationsdomstolen i Malmö.
Migrationsdomstolen anser därför att Sverige borde ta över asylprövningen.
De två kvinnorna och deras tre barn som domen i migrationsdomstolen i Malmö handlar om ska först ha kommit till Grekland och sedan tagit sig vidare till Sverige.
Enligt Dublinkonventionen så ska den som flyr från förföljelse och krig, i första hand ansöka om asyl i det första europeiska land som man kommer till.
Enligt Migrationsverket överfördes 124 asylsökande från Sverige till Grekland förra året. Mellan januari och augusti i år i år handlar det om 55 personer – detta trots kritik från flera människorättsorganisationer.
Nu vill rådmannen Martin Altenhammar och hans kollega sätta en ny praxis.
Förra året godkändes bara 1,2 procent av alla asylansökningar i Grekland, och två procent i en andra instans.
– Vi tycker att man har kommit till en korrekt slutsats med tanke också på det stora antalet samstämmiga rapporteringar som man nu har tillgång till även i Sverige vad gäller bristerna som finns i det grekiska asylsystemet, brister som i stor utsträckning har att göra med rättssäkerheten, säger Madelaine Seidlitz som är jurist i flyktingfrågor på Amnesty.