انجمن افغانها در سویدن | په سویدن کی دافغانانو ټولنه | Afghanska Föreningen i Sverige

Blog

Asylsökande

Man på Migrationsverket misstänks för rasism

Migrationsverket startar nu en utredning mot en av sina handläggare som misstänks för att ha uttryckt sig rasistiskt på Facebook.

Mediastrategen Brit Stakston om offentligt och privat på FacebookHör mediastrategen Brit Stakston (5:39)
En handläggare på Migrationsverket skrev nedsättande kommentarer om invandrare på sin privata Facebooksida. Hör Brit Stakston, mediestrateg och föreläsare om sociala medier. P1-morgon 2010-07-02
Dela Facebook Twitter Digg Del.icio.us Lägg till i spelkö Spara som favoritklipp Öppna i spelaren

– Vi handlägger ärenden som påverkar människors liv, och att i det läget ta ställning till olika folkgrupper låter sig inte göras. Den här typen av åsikter är inte förenliga med att jobba för Migrationsverket, det är inte den andan vi jobbar i, säger Jonas Lindgren som är kommunikationschef på Migrationsverket.

Det var i samband med upploppen i Rinkeby i början av juni som mannen, som jobbar som handläggaren på Migrationsverket, lade in flera nedsättande inlägg om invandrare på sin vägg på Facebook. Ett av inläggen lät så här:

”Kan ingen ansvarig skicka dessa förstörande element från Rinkeby med rötterna i andra länder hem till sina mor- och farföräldrar för att lära sig lite ödmjukhet?”

Handläggaren själv menar att inläggen inte är rasistiska, eftersom att de bara riktar sig mot de ungdomar som deltog i upploppen.

– Jag är väldigt tydlig med vilka jag pratar om, det är dem som missköter sig alltså. Jag menar, en skithög är ju en skithög även om det är du eller jag eller någon som kommer från ett annat land, säger han.

Mannen ser inte heller några problem med hur han uttryckte sig på Facebook, och det faktum att han i sitt jobb beslutar om vilka som får komma in i Sverige.

– Nu vet jag inte om jag har en speciellt konstig åsikt jämfört med alla andra, men om vi ser det så är det ingenting som märks i mitt arbete.

– Jag har ju jobbat i över 30 år där, och mina beslut har alltid varit väldigt korrekta, fortsätter mannen.

Migrationsverkets kommunikationschef Jonas Lindgren tycker dock att man kan ifrågasätta mannens lämplighet att handlägga ärenden.

– Det är väl faktiskt inte bara upp till en person att avgöra om han eller hon kan skilja på sak och person, och på privatliv och yrke. Här har vi uppenbarligen en person som har starka privata åsikter mot olika folkgrupper. Det gör i min värld givetvis den personen djupt olämplig att handlägga ärenden som rör inte bara den folkgruppen, utan alla folkgrupper.

Migrationsverket ska nu påbörja en internutredning för att ta reda på om mannen kan jobba vidare inom myndigheten.

– En fråga vi ofta resonerar kring internt är: Kan man vara rasist och jobba på Migrationsverket? Nej, inte om det tar sig den här formen, då är man inte lämplig att handlägga ärenden som rör andra människor, säger Jonas Lindgren.

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=3822966

Lämna ett svar