Båtflyktingarna i Medelhavet har blivit en akut fråga för det svenska ordförandeskapet i EU. Nu pågår känsliga förhandlingar med Libyen om skärpt gränskontroll och det hårt pressade Malta hoppas på Sverige för att driva igenom en rättvisare bördefördelning inom EU
– Vi hoppas att minst 3 000 båtflyktingar som har kommit till Malta ska kunna flyttas vidare till andra EU-länder. Vi klarar helt enkelt inte av att ta hand om dem här, säger inrikesminister Carmelo Missud Bonnici som kommer till Stockholm den här veckan.
Frankrike var förra veckan först ut och tog emot 92 flyktingar från Malta. Nästa år har den franska regeringen utlovat ytterligare 100.
Det här ska bli ett pilotprojekt inom EU för det som har kommit att kallas re-allokering av flyktingar. Det innebär att flyktingar som anländer till ett EU-land ska få en fristad i ett annat, allt för att få en jämnare bördefördelning mellan EU-länderna, något som Medelhavsländerna länge har krävt.
Samtidigt pågår nu intensiva förhandlingar mellan EU och Libyen för att få stopp på de livsfarliga båtresorna över Medelhavet.
I oktober väntas Sveriges migrationsminister Tobias Billström resa dit.
Italien har redan tecknat ett avtal med Libyen om skärpt gränskontroll och har också skickat tillbaka asylsökande till Libyen utan prövning, vilket har mött starka protester eftersom Libyen inte skrivit under FN:s flyktingkonvention.
Maltas inrikesminister är dock nöjd, för nu kommer det inte längre några båtar från Libyen, säger han.
Susanne Palme
susanne.palme@sr.se