انجمن افغانها در سویدن | په سویدن کی دافغانانو ټولنه | Afghanska Föreningen i Sverige

Blog

Asylsökande

Krtiik mot skärpt försörjningskrav för invandrare

Migrationsminister Tobias Billströms förslag i morse om skärpt försörjningskrav för fler invandrare som vill ta hit sina familjer, möter motstånd från många håll. Flera av alliansens mindre partier avfärdar förslaget, innan några samtal ens har börjat.

– Alltså jag tror att behovet av långsiktighet, särskilt i sådana här viktiga frågor, är väldigt väldigt viktigt. Folk måste kunna lita på vilka spelregler som gäller. Vi har en överenskommelse. Den ligger fast, säger Johan Hedin är centerpartiets migrationspolitiska talesperson.

2010 infördes det så kallade försörjningskravet, som innebär att den som får uppehållstillstånd först måste ordna jobb och bostad innan en anhörig får komma efter.

Men Moderaterna, som hårdast stred för de nya reglerna inom alliansen, fick acceptera en rad undantag och i praktiken var det bara ca 350 personer som prövades mot försörjningskravet förra året. Totalt fick cirka 23 000 personer uppehållstillstånd som anhöriginvandrare 2011.

Migrationsministern, moderaten Tobias Billström, anser att försörjningskravet borde omfatta betydligt fler.

– Läget har ju också förändrats under det sista året, eftersom vi kan se att migrationsverkets prognoser, när det gäller antalet asylsökande, har ökat. Från detta kan vi också dra slutsatsen att antalet anhöriga som kommer att komma senare också kommer att öka. Det är alltså hög tid att initiera de här diskussionerna på nytt.

Har du gjort det?
– Vi kommer att göra det.

Men ingenting tyder idag på att Tobias Billström kommer att få igenom sitt krav. Miljöpartiets som samarbetar med regeringen i migrationsfrågor säger blankt nej.

Varken Centerns, Folkpartiets eller Kristdemokraternas partiledare vill kommentera frågan, men kristdemokraternas migrations-politiska talesperson Emma Henriksson säger att hon aldrig kan acceptera att barnfamiljer ska omfattas av försörjningskravet.

– Och minderåriga barn ska kunna få vara tillsammans med sina föräldrar, det är otroligt viktigt. För barnen, men också för att föräldrarna, ska kunna landa här och etablera sig i det svenska samhället.   

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=5367764

 

Lämna ett svar