انجمن افغانها در سویدن | په سویدن کی دافغانانو ټولنه | Afghanska Föreningen i Sverige

Blog

Svenska Press

Karzai får hjälp i kampen mot talibanerna

I förmiddags började konferensen i London som har ambitionen att staka ut framtiden för Afghanistan. Ett 70-tal länder är på plats och syftet är att uppnå fred genom att på olika sätt, både militärt och ekonomiskt stödja president Hamid Karzai i kampen mot talibanerna

Hamid Karzai och Gordon Brown. Foto: Alastair Grant/Scanpix.

Men det är kontroversiella frågor. Utanför konferenscentret finns demonstranter och där hittar Ekot Sveriges utrikesminister Carl Bildt men han är inte imponerad.

– Det är tio personer på andra sidan gatan med en anarkistflagga. Mina krav på demonstrationer är något högre än så här, säger han.

Du är inte imponerad?

– Nej, inte märkbart.

Vad demonstrerar de mot tror du?

– De är för Hizbollah.. nej, jag vet inte vad det är. Någon liten grupp av något slag.

När jag går fram och frågar så är det en grupp som motsätter sig all utländsk inblandning i Afghanistan och gruppen motsätter sig förstås den här konferensen som ju handlar om hur omvärlden ska stötta Afghanistan både med pengar och militärt.

Natostyrkorna ska utökas under året med 40 000 soldater som ska stärka säkerheten i landet och samtidigt utbilda afghanska poliser och militärer så att de successivt ska ta över kontrollen av landet.

Men konferensen ska också ge sitt stöd till president Karzais plan att erbjuda talibansoldater jobb och bostäder så att de istället för att kriga mot regimen ska övergå till ett civilt liv.

Sverige har också tryckt på för att få med kampen mot opiumtillverkningen i slutdokumentet och vikten av att satsa på att stärka det demokratiska systemet.

Men att den här konferensen kommer att gå till historien som den dag då det första stora steget mot fred togs törs inte Carl Bildt skriva under på.

– Jag förväntar mig att vi gör en genomgång av politiken gentemot Afghanistan och att vi ger lite nya inriktningar på ett antal nya områden. Historien består av den ena dagen efter den andra och hur historiskt det här kommer att bli får avgöras av historien. Det vet vi först längre fram.

Premiärminister Gordon Brown, konferensens värd här i London, tog däremot till större ord i sitt inledningsanförande.

Han tror att det som ska bestämmas här på konferensen kommer att bli början på en ny fas när afghanska regeringen själv steg för steg tar över kontrollen av sitt eget land.

Johan Prane, London
johan.prane@sr.se

 

http://www.sr.se/ekot/artikel.asp?artikel=3403375

Lämna ett svar