انجمن افغانها در سویدن | په سویدن کی دافغانانو ټولنه | Afghanska Föreningen i Sverige

Blog

Svenska Press

Internationella kvinnodagen firar 100 år

Kvinnor demonstrerar för jämlikhet, rättvisa, fred och utveckling vid firandet av den internationella kvinnodagen på Sergels torg i Stockholm 8 mars 1981. Foto: Scanpix.

I dag firas den internationella kvinnodagen för 100:e gången sedan starten 1911. Från början gällde kampen främst kvinnors rätt att rösta

– Kvinnodagen har haft stor betydelse genom åren och än i dag har den en väldigt stor symbolisk betydelse. Men 100 år känns väldigt lite – kvinnorörelsen började redan i slutet av 1700-talet, säger Ann-Sofie Ohlander, professor emerita i historia vid Örebro universitet till P1-morgon.

Det var den tyska kvinnorättskämpen och kommunisten Clara Zetkin som tog initiativet till instiftandet en särskild internationell kvinnodag.

Redan 1908 firade det amerikanska socialistpartiet en nationell kvinnodag. Men det var vid den socialistiska kvinnokonferensen i Köpenhamn 1910 som förslaget om att ha en särskild internationell dag för kvinnors rättigheter lades fram och det blev starten för den internationella kvinnodagen.

Den internationella kvinnodagen firades för första gången 1911 i fyra länder. Kvinnorörelsen var stark och kampen för kvinnlig rösträtt hade blivit en viktig fråga på den politiska agendan. I Sverige har vi firat kvinnodagen sedan 1912.

Det finns en stark koppling mellan kvinnorörelsen och den politiska vänstern. Efter den ryska revolutionen 1917 blev kvinnodagen förknippad med kommunismen.

Att datumet för den internationella kvinnodagen skulle vara den 8 mars beslutades på den kommunistiska internationalens kvinnokonferens i Moskva 1921. Året efter blev den officiell helgdag i Sovjetunionen.

1919 fick kvinnor i Sverige allmän rösträtt och blev valbara. Två år senare hölls de första riksdagsvalen där kvinnor deltar.

Efter andra världskriget minskade intresset för kvinnodagen för att på 1960-talet åter lyftas upp av vänsterns kvinnogrupper. Men det var först i början på 70-talet som kvinnodagen återigen blev ett stort evenemang i Sverige.

1977 antogs en resolution som gjorde den internationella kvinnodagen till en av FN:s högtidsdagar. Sedan dess har firandet spridit sig till allt fler länder runt om i världen.

– Det är fortfarande mycket som brister i det allmänna medvetandet om vad kvinnor är och vad kvinnor gör. Det finns många kvinnor i politiken men inom många andra områden är det sämre, säger Ann-Sofie Ohlander.

I många länder är 8 mars en nationell helgdag, dock inte i Sverige.

Sofia Eriksson
sofia.eriksson@sr.se

 http://www.sr.se/ekot/artikel.asp?artikel=3492722

Lämna ett svar