انجمن افغانها در سویدن | په سویدن کی دافغانانو ټولنه | Afghanska Föreningen i Sverige

Blog

Asylsökande

Hungerstrejk i protest mot utvisning

Flera unga personer svälter sig själva utanför Migrationsverket i Gävle i protest mot att de inte får stanna i Sverige. Ungdomarna ska utvisas till bland annat Afghanistan och kan tvingas återvända till ett land där där deras familjer är försvunna eller döda.

Morteza Alisade är en av ungdomarna som slagit sig ner i gräset utanför myndigheten och han tänker stanna där tills han får hjälp.
– En månad, två månader en vecka, en dag – vi fortsätter tills Migrationsverket förstår att vi inte orkar leva så här, säger han.
– Jag har inte haft kontakt med min familj på två år. Jag vet inte om de lever eller är döda, fortsätter han.
Morteza Alisade går i skolan i Sverige och har målet att bli läkare.
– Jag kämpar för min framtid, säger han.
Demonstranterna har satt upp plakat om barns rättigheter och lagt ut liggunderlag som de sitter och ligger på. En person har fått uppehållstillstånd och är där för att visa sitt stöd.
Christian Blackmon, chef för asylprövningsenheten i Gävle, blev överraskad när han såg demonstrationen när han kom till jobbet, och han tycker att det är beklämmande.
– Det är svårt att se människor som säger att de kommer att vägra äta. Samtidigt kan vi inte låta det påverka våra beslut. Vi måste fatta de beslut som följer lagen, säger han.
Vad ska ni göra nu?
– Jag ska gå ut och prata med dem och höra hur de mår. Sedan ska vi se till att det finns tillsyn för dem under helgen, säger Christian Blackmon.
Migrationsminister Tobias Billström som i dag besökte Gävle, vill inte uttala sig om specifika ärenden men säger så här angående hungerstrejken:
– Det är alltid tråkigt när människor far illa. Jag hoppas att man kommer att kunna ha en bra dialog mellan Migrationsverket och de här personerna för att få dem att avbryta sin hungerstrejk.
Har ni några planer på att besöka dem som hungerstrejkar?
– Jag fick reda på hungerstrejkern först när jag kom hit till Gävle. Men om tillfälle ges kommer jag att åka förbi, säger Tobias Billström.

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=99&artikel=5524117

 

Lämna ett svar