انجمن افغانها در سویدن | په سویدن کی دافغانانو ټولنه | Afghanska Föreningen i Sverige

Blog

Asylsökande

Gränspolis nekar Migrationsverket omprövning

15-åring ska utvisas till Italien – där han våldtogs

Migrationsverket har ingripit för att stoppa utvisningen av en 15-årig afgansk pojke till Italien, men Gränspolisen säger nej. Pojken är inlagd på barn- och ungdomspsykiatrins akutmottagning i Malmö och har tidigare gjort flera självmordförsök sedan han utsatts för svåra övergrepp i Italien.

Migrationsverket vill göra en ny prövning, men gränspolisen i Malmö står fast vid att han ska utvisas.
– Det finns inga konstigheter i det här ärendet jämfört med andra liknande ärenden gällande ensamkommande flyktingbarn. Och vi kommer inte att överlämna ärendet till Migrationsverket, säger Peter Norén, ansvarig för verkställighetsenheten hos gränspolisen i Malmö.
Trots att Migrationsverket ber om det?
– Alltså, polismyndigheten gör sin egen bedömning.
Nu ligger den här killen på psyk och mår väldigt dåligt och har mått väldigt dåligt under lång tid. Men det är inte ett tillräckligt skäl då för att lämna tillbaka ärendet till Migrationsverket?
– Nej. Vårt uppdrag i det här ärendet är att verkställa honom till Italien och det kommer vi att göra, säger Peter Norén, gränspolisen i Malmö.
15-årige Ali kom till Sverige i vintras via Italien och ska nu skickas tillbaka dit enligt EU:s så kallade Dublinförordning.
Förordningen innebär att det är det första landet en asylsökande kommer till inom EU som ska pröva en asylansökan.
Men Alis gode man, Annette Cromwell, berättar att Ali misshandlades svårt av gränspolisen i Italien och att han även utsattes för en våldtäkt i ett flyktingläger samt att han är svårt traumatiserad.
Han togs in på BUP-akuten i Malmö första gången i april efter att ha fått avslag på sin ansökan.
– När vi hade fått det avslaget så ringde de från boendet. Då hade han sytt ihop sin mun. Vi åkte då till sjukhuset med honom och då blev han inlagd på BUP, säger Annette Cromwell..
Varför hade han sytt ihopsin mun?
– En fruktansvärd symbolisk handling, säger hon.
Ali greps förra veckan och fördes till förvaret i Åstorp. Men han var i så dåligt psykisk skick att han återigen blev inlagd på psyk.
Ali har fått avslag i alla rättsliga instanser, men sedan Ekot kontaktat Migrationsverket ansåg en hög tjänsteman där, att fallet var så ömmande att Ali borde få en ny prövning, vilket alltså gränspolisen nu sagt nej till.
Fredrik Beijer är biträdande rättschef på Migrationsverket.
– Vi tog en kontakt då med handläggande polismyndighet. Vår tjänsteman uppfattade det nog som att man var överens om att låta oss titta på ärendet på nytt. Polisen har alltså en möjlighet att lämna över ärendet till oss. Men uppenbarligen så har beslutande polisman gjort en annan bedömning, säger Fredrik Beijer.
Men på gränspolisen i Malmö vill chefen Peter Norén inte kommentera varför man sagt nej till att lämna tillbaka ärendet till Migrationsverket för ny omprövning.
Vad har ni att förlora på att lämna tillbaka ärendet till Migrationsverket?
– Inga kommentarer, inga ytterligare kommentarer, säger chefen på gränspolisen i Malmö, Peter Norén.

Susanne Palme
Ekot
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=5257819

Lämna ett svar