انجمن افغانها در سویدن | په سویدن کی دافغانانو ټولنه | Afghanska Föreningen i Sverige

Blog

Val i Sverige

FP hårdsatsar på två frågor inför valet

Slopad värnskatt och allmän arbetslöshetsförsäkring är två frågor som Folkpartiets styrelse vill driva hårdare inför valet 2010

Jan Björklund. Foto: Jonas Ekströmer/Scanpix.

Båda frågorna fanns med som vallöften inför valet 2006 men nu blir det större tryck, säger Folkpartiets ledare Jan Björklund.

– Man har många krav och önskemål inför ett val men den här gången graderar vi upp dem. De är viktiga för Folkpartiet i förhandlingarna med alliansen, säger Jan Björklund.

Att avskaffa värnskatten är ett av de vallöften som regeringen inte infriat sedan valet 2006, att alla ska ha minst hälften kvar av lönen.

Regeringen har inte heller varit enig, bland andra har moderaten och finansministern Anders Borg hävdat att värnskatten är bra ur fördelningspolitisk synvinkel.

– Det ska löna sig att utbilda sig. Värnskatten är en straffskatt på utbildning. Den ska bort och vi ska ha en allmän arbetslöshetsförsäkring. Alla de krav vi har är viktiga men de här är högt prioriterade inför nästa period, säger Jan Björklund.

När det gäller en arbetslöshetsförsäkring som ska omfatta alla försökte regeringen hitta en modell för ett par år sedan men lyckades inte enas här heller.

Kraven och riktlinjerna som Folkpartiets styrelse i dag presenterar ska tas när partiet samlas på Landsmötet om några veckor.

Som Ekot berättade tidigare är frågan om att vidga turordningsreglerna till att omfatta fyra personer istället för dagens två också högt prioriterad för Folkpartiet.

En fråga det lär bli debatt om på Landsmötet är föräldraförsäkringen där sex i partistyrelsen vill ha en tredelad föräldraförsäkring medan resten, inklusive partiledaren själv, vill fortsätta med jämställdhetsbonusen.

– Jag kommer att argumentera för att föräldrarna själva sak få bestämma hur de fördelar föräldraledigheten utöver det som redan i dag är bundet till vardera föräldern. Vi kan naturligtvis vässa de här morötterna som finns för att stimulera till ett jämnare deltagande men till sist så ska ändå föräldrarna få bestämma, säger Jan Björklund.

Mari Forssblad
mari.forssblad@sr.se

http://www.sr.se/ekot/artikel.asp?artikel=3215512

Lämna ett svar