Bomben exploderade under deras terrängbil i Afghanistan och samtliga fyra svenskar skadades svårt. Trots det fick två av dem ingen ersättning de två första veckorna efter hemkomsten — de skulle ha anmält sig till Arbetsförmedlingen omedelbart
– Vi vill bara bli rättvist behandlade, säger David Ström till Norrländska Socialdemokraten ett drygt halvår efter händelsen.
Han sitter fortfarande i rullstol efter att ha ådragit sig öppna underbensfrakturer, tre krossade ryggkotor, hjärnblödning samt frakturer på nyckelben och revben.
Och någon ersättning har inte betalats ut för de två första veckorna.
– Det är ju inte riktigt klokt, säger Peter Kero, om myndigheternas krav på att han själv och Ström personligen skulle ha inställt sig till Arbetsförmedlingen omedelbart vid ankomsten till Sverige.
Han är också fortfarande rullstolsbunden efter att ha ådragit sig två frakturer på benet, krossad fot, dubbla lårbensfrakturer, kompressionsskador i ryggen samt revbensfrakturer.
Grundregeln är att om sökande saknar arbetsgivare och vill ha sjuklön, ska de anmäla sig till Arbetsförmedlingen. Men en arbetssökande som blir akut svårt sjuk kan komma att undantas från reglerna i framtiden.
– Den situationen bör vi titta över för det kan vara ganska orimligt att man då kontaktar Arbetsförmedlingen, säger socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson (M) till TT.
Frågan kommer att behandlas i den socialförsäkringsutredning som regeringen nyligen har tillsatt. Hela utredningen ska vara färdig ”om ett par år”, men delar av den kan vara klar redan 2011, berättar hon.
Husmark Pehrsson påpekar också att riksdagen har klubbat igenom regeringens förslag till stöd till soldater och anhöriga under och efter militära insatser som ska ges så länge det behövs. Därför ska en särskild veteransoldatsenhet inrättas.
– Försvarsmakten ska kunna lämna extra hjälp och vägledning till soldater som är skadats särskilt svårt, säger Husmark Pehrsson.
Hon tror därför att försvarsmakten redan nu kommer att se över sina rutiner i liknande ärenden.