انجمن افغانها در سویدن | په سویدن کی دافغانانو ټولنه | Afghanska Föreningen i Sverige

Blog

Asylsökande

Förslag om ändrade visumregler i EU

EU bör kunna dra tillbaka visumfriheten för medborgare i vissa länder om det plötsligt kommer många migranter därifrån. Det här säger i dag EU:s ansvariga kommissionär Cecilia Malmström, som anser att tusentals personer från Serbien och Makedonien har missbrukat EU:s visumfrihet.

Cecilia Malmström syftar framför allt på Serbien och Makedonien när hon säger att vissa länder nyligen har använt visumfriheten till EU på ett felaktigt sätt.

För ett och ett halvt år sedan slopade EU visumtvånget för de här två länderna, och sedan dess har tusentals personer därifrån kunnat resa in i EU utan visum för att söka asyl, fastän bara några enstaka av dem har verkliga asylskäl.

I Sverige prövades över 1200 asylansökningar från Serbien förra året. Bara 15 serber ansågs ha rätt till asyl, och Cecilia Malmström reagerade redan i höstas över det som hon menar är ett missbruk av visumfriheten.

EU-kommissionen för nu samtal med Serbien och Makedonien för att lösa problemet. Men för att undvika liknande missbruk framöver föreslår Cecilia Malmström i dag att EU ska få rätt att tillfälligt återinföra visumtvång för medborgare i ett land utanför EU om det plötsligt kommer många migranter därifrån.

Cecilia Malmström säger att hon hoppas att EU aldrig kommer att behöva använda den här nya skyddsklausulen i sina visumregler, men de ändrade reglerna behövs, säger hon, bland annat för att EU ska kunna gå vidare och slopa visumtvånget från fler länder.

Nu ska EU-parlamentet och EU-ländernas regeringar ta ställning till dagens förslag om ändrade visumregler.

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=4521358

Lämna ett svar