انجمن افغانها در سویدن | په سویدن کی دافغانانو ټولنه | Afghanska Föreningen i Sverige

Blog

Svenska Press

Förlängt mandat men inte fler soldater

Den svenska insatsen i Afghanistan förlängs under nästa år, föreslår regeringen. För att förbättra samarbetet med lokala myndigheter vill utrikesminister Carl Bildt skicka en senior diplomat till det svenska området i Afghanistan

En svensk soldat i Mazar-e Sharif, Afghanistan. Foto: Alexander Karlsson/Scanpix.

– Vi har tittat på de erfarenheter som en del andra länder har som har en mer civil ledning av sin samlade operation i Afghanistan och konstaterat att det har man betydande fördel av. Militär ledning har den militära delen men en utökad civil funktion för i grunden handlar det om att stödja statsbyggandet, säger Carl Bildt.

Den svenska styrkan i Afghanistan är på en bit över 400 man, men får i dag långsiktigt vara maximalt 500 man och det svenska försvaret hade velat öka maxantalet till 565 soldater nästa år av säkerhetsskäl, men regeringen höjer inte gränsen.

– Jag vet inte om säkerheten blir mer om man har 1 000 eller 6 000 eller vad det nu är. Vi har vissa uppgifter som vi ska ha och utföra i norra Afghanistan det tror vi att man klarar på den här nivån. Det kan bli mer än 500 då och då tillfälligt. Det är en bra bit lägre än så i dag, säger Carl Bildt.

De här 565 är för att kunna ha mer underrättelsefolk för att veta vad som pågår i omvärlden. Behövs inte det?

– Jo, det behövs och de utökade underrättelsefunktionen och medicinska funktionen som jag tror behövs, klarar man inom den här ramen.

Behöver man då dra ner på det andra istället?

– Det behöver man alltid. Man ska alltid hushålla. Vi ska inte glömma att det här är en insats som kostar 1,4 miljarder kronor får. Det handlar om att ha ett vist ansvarstagande med skattebetalarnas pengar.

Försvarsmakten är nöjd med att insatsen förlängs och tycker att förslaget ger större möjlighet att skicka tillfälliga förstärkningar. Men med färre soldater än tänkt kan inte svenskarna motverka talibanerna som planerat.

– I den utvecklingen som är utav Talibanerna så gäller det att ha förband på marken som tillsammans med afghanska säkerhetsstyrkor tar över området. Har man färre styrkor så kan man göra det på färre platser, säger insatschef Anders Lindström.

Vänsterpartiet vill ta hem de svenska soldaterna, men socialdemokraterna menar att de måste vara kvar för att stabilisera landet och stödjer regeringens inriktning, men vill ha tydligare fokus.

– Det handlar om att öka biståndet så att utvecklingen tar fart i Afghanistan så att människorna känner att utvecklingen går åt rätt håll. Det andra är att skapa säkerhet för afghanerna så att både de lokala myndigheterna kan göra sitt jobb och att biståndsorganisationerna kan göra sitt jobb, säger Urban Ahlin, vice ordförande i utrikesutskottet.

Mats Eriksson
mats.eriksson.ekot@sr.se

http://www.sr.se/cgi-bin/ekot/artikel.asp?Artikel=3184185

Lämna ett svar