انجمن افغانها در سویدن | په سویدن کی دافغانانو ټولنه | Afghanska Föreningen i Sverige

Blog

Asylsökande

Fler ensamkommande barn får asyl

”Svår situation väntar de som måste åka tillbaka”

90 procent av de ensamt kommande barn som sökt asyl i Sverige hittills i år får stanna. En ökning jämfört med tidigare år. Men det innebär också att hundratals inte får asyl och därför tvingas återvända.

För de som utvisas när de blir 18, efter flera år i Sverige, väntar ofta en mycket svår situation i hemlandet, säger Ahmad Zaki Khalil på Flyktinggruppernas Riksråd, som främst har erfarenhet av förhållandena för de ungdomar som utvisas till Kabul i Afghanistan.

– Det finns många terroristaktiviteter i Afghanistan, från talibanernas sida, och mer och mer i Kabul. Det finns ingen säkerhet i Kabul, säger Ahmad Zaki Khalil.

Sverige tar emot flest ensamkommande minderåriga i hela EU. Förra året var det 7 000, att jämföra med drygt 4 000 i Tyskland, som tog emot näst flest.

I år väntas antalet stiga till 12 000. Och väldigt många får stanna – 90 procent av de ärenden som avgjordes under första halvåret i år bifölls. Förra året var siffran 87 procent och 2013 var den 82 procent. Men det innebär samtidigt att cirka1 200 minderåriga som söker asyl i Sverige i år inte kommer att få stanna utan utvisas om ett par, tre år – när de fyllt 18.

En stor grupp asylsökande under 18 år har under flera år kommit från Afghanistan. Under första halvåret i år har 91 procent av dem fått stanna. Men de som fått avslag och hunnit fylla 18 utvisas till Kabul, även om de kommer från helt andra delar av landet.

Ahmad Zaki Khalil, som själv kommer från Kabul, beskriver situationen för denna grupp utvisade som svår. De är utan kontaktnät i ett klansamhälle där släktingar är det viktigaste skyddet. Och dessutom har många skaffat sig västerländska vanor och tankesätt.

Afghanistans flyktingminister har också tidigare i år vädjat till bland annat Norge och Sverige att inte fortsätta med tvångsutvisningarna.

– Afghanistans flyktingminister har redan sagt att ”skicka inte alla till Kabul, för vi kan inte hjälpa dem”, säger Ahmad Zaki Khalil.

91 procent av ensamkommande minderåriga från Afghanistan får stanna i Sverige.

Andra grupper har det svårare, exempelvis ensamkommande barn från Marocko, där bara 13 procent av de ärenden som prövats i år fått bifall.

Migrationsminister Morgan Johansson (S) håller med om att dessa utvisningar är problematiska, men han försvarar principen bakom dem.

– När det gäller de här fallen, då måste man ju ändå göra bedömningen, att så länge du är barn så måste man försöka hitta någon anhörig utomlands. Men när du inte längre är barn, då görs bedömningen att du måste kunna klara dig själv, säger Morgan Johansson.

– Avvägningen är svår, det håller jag med om, men ordningen måste vara, att har du asylskäl får du stanna, har du inte asylskäl får du inte stanna, fortsätter han.

Birgitta Johansson
birgitta.johansson@sverigesradio.se

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6225768

Lämna ett svar